Afbeelding
Foto: Martien van den Boomen

Randverschijnselen

Ambitie


Allereerst een gelukkig nieuwjaar. En dan te mogen beginnen op deze plek. Ik voel me toch een beetje te gast in deze kolom, die afgelopen jaren het domein was van mijn collega Gerard. Wat heb ik genoten en geleerd van alle stukken die hier altijd verschenen, maar ik begrijp de keuze om te stoppen met de wekelijkse column. Op een gegeven moment is de koek wel een beetje op en wordt het schrijven om het schrijven. Ik had dit zelf na jaren blogs op de website schrijven. Je weet wel hoe je goede 'kijkcijfers' kunt scoren en welke ingrediënten je daarvoor moet gebruiken, maar hoe oprecht zijn de stukken dan nog. 


Gelukkig was een nieuwe oplossing snel gevonden. In 'Randverschijnselen' zal iedere week een een andere redacteur de pen ter hand nemen. Als hoofdredacteur mag ik aftrappen en daarna volgen Jeroen, Eva, Joop en Gerard, die natuurlijk wel blijft meedraaien in de carrousel. In mijn eerste bijdrage geen zwaarmoedige zaken, kritische noten of andere zorgopwekkende perikelen; wel ambities. We willen meer onderzoek, minder fouten en meer diepgang. Dat klinkt alsof ik niet tevreden ben en dat is geenszins het geval. Ik ben trots op het redactieteam en de werklust. We staan naar mijn mening midden in de samenleving en proberen niets te missen. Dat betekent niet dat er nooit iets fout gaat en er is zeker ruimte voor verbetering. Daar is echter ook mankracht voor nodig. Ik denk dat ik namens de hele redactie spreek wanneer ik zeg dat we dolblij zijn met de toetreding van Eva tot onze redactie. In het verleden hebben Eva en ik al eerder gehint naar samenwerking en ook toen zij redacteur was bij Texelse Media was het altijd prettig als concullega's. Wat mij betreft is het enige risico dat we beiden teveel verwachten van de samenwerking, onze verwachtingen zijn torenhoog. 

Maar al had de Texelse Courant vijftien redacteuren, zonder jullie hulp zijn we nergens. Tip ons, wijs ons terecht, stuur ons stukken en foto's. De Texelse Courant is niet van mij of van de redactie; de Texelse Courant is van ons allemaal en wij doen ons best om daar zo goed mogelijk op te passen. Wij hopen dat zo goed te doen, dat ook de generatie hierna een Texelse Courant heeft. Ik ben ervan overtuigd dat het eiland baat heeft bij een onafhankelijke krant (en dat iedere Texelaar een abonnement op de krant zou moeten hebben). Een onafhankelijke krant schrijft ook dingen die u niet leuk vindt en wat dat betreft mag de harde kant van de samenleving best eens iets worden afgestompt. Als een onderwerp dat niet in uw straatje past, toch groot de aandacht krijgt, betekent dat niet direct dat de redactie hiervoor is betaald. Als we iets over de gemeente schrijven dat niet negatief is, betekent dat niet direct dat we aan de leiband lopen van de gemeente. 


Het zijn geen makkelijke tijden met de oorlog in Oekraïne, de energieprijzen, de stikfstofcrisis et cetera, maar we maken het niet beter door op alles woedend te reageren. Het afgelopen jaar bespeur ik een tendens waarin er steeds minder ruimte is om het met elkaar oneens te zijn. Juist een goede discussie helpt ons verder, maar zorg er hierbij voor dat de inhoud leidend blijft en niet het geluidsvolume. Ik hoop dat u samen onze vijfde man op de redactie blijft. Vervloek ons, bemopper ons, maar laat ons niet vallen en vergeef het ons als we een fout maken. Samen zijn we de Texelse Courant. Een gelukkig nieuwjaar.


Job