Afbeelding
Foto:

Wad, wad, wad een avontuur!

De Waddenzee is één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Wil je de schoonheid van dit gebied écht ervaren, meld je dan aan voor een wadexcursie bij Ecomare of een droogvaltocht (www.hetwadop.nl) 

De Waddenzee is een dynamisch gebied omdat grote delen onder invloed van eb en vloed droogvallen en weer onderlopen. Het droogvallen van de zee is voor duizenden vogels het signaal dat het etenstijd is. De Waddenzee is één van de belangrijkste hotspots van biodiversiteit ter wereld en het gebied ontdekken is een avontuur. Er leven namelijk meer dan 10.000 soorten planten en dieren. Het Waddenzeegebied staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. 

Je loopt over de bodem van de zee; over een paar uur staat het weer vol water. In en op het slik leven allerlei zonderlinge dieren. Ze worden op hun beurt gegeten door de duizenden wadvogels die op de drooggevallen platen hun maaltje bij elkaar scharrelen.

Tijdens een excursie van 1,5 tot 2 uur beleef je het wad heel intens. Je voelt hoe de modder aan je laarzen trekt, zoekt en bekijkt de dieren die er leven, ruikt de speciale wadgeur, hoort alle geluiden van de vogels en het water in de verte. Een bijzondere ervaring! 

Nergens anders op de wereld vind je zo'n groot gebied met zandvlakten die bij eb droogvallen. Een landschap dat steeds weer nieuw is. De titel Unesco Werelderfgoed zegt genoeg. Getijdengeulen, zeegrasweiden, mosselbanken, zandbanken, zoutmoerassen, stranden en duinen. Broedplaats en overwinteringsgebied voor miljoenen vogels. Aarde, water, lucht. En als de zon erbij komt: vuur. Uniek erfgoed, om te beschermen en van te genieten.