Afbeelding
Foto:

Pál Hermann Ensemble in Hoornder kerkje

International Holland Music Sessions is er niet alleen voor de muziekeducatie van toptalenten, maar ook voor mooie ontmoetingen tussen de musici. Dat leidde in 2017 tot het ontstaan van het Hermann Ensemble, vernoemd naar de Hongaars-Joodse cellist en componist Pál Hermann. Een ontmoeting met zijn dochter, de in Nederland wonende politica Corrie Hermann, bracht de drie Hongaarse musici bij de meesterlijke muziek van hun in de Tweede Wereldoorlog in een concentratiekamp overleden landgenoot. 

In het Hoornder kerkje op Texel bewijst het trio zondagmiddag 28 augustus vanaf 14:30 uur dat de muziek van Hermann ook naast een grootheid als Schubert overeind blijft in een concert met een mooie geschiedenis. 

Kaartverkoop www.ihms.nl
Pál Hermann is geboren in Boedapest (Hongarije) op 27 maart 1902 in een Joodse familie. Hij studeerde cello bij Adolf Schiffer en leerde de beginselen van het componeren van Leo Weiner aan de Franz Liszt Muziekacademie in Boedapest (1915–1919 ).
Hermann gaf celloles in Berlijn. Echter toen het politieke klimaat in Berlijn veranderde in de dertiger jaren, met name voor de Joden, besloot hij in 1934 om zich in Brussel te vestigen. Vervolgens in Parijs en uiteindelijk in het zuiden van Frankrijk. Daar dook hij onder in een boerderij bij Toulouse. Gedurende deze periode componeerde Hermann onder meer twee melodieën voor zangstem en piano. Hij vond de eenzaamheid van zijn verborgen leven op de boerderij moeilijk en ging zo nu en dan naar Toulouse om les te geven en vrienden te ontmoeten. Het risico te worden ontdekt door de nazi-politie nam hij daarbij voor lief met een fatale afloop.