Sfeerbeelden in museum Kaap Skil
Sfeerbeelden in museum Kaap Skil Foto: Stephan Kroft

Volle kracht vooruit naar Kaap Skil

OUDESCHILD - Een bezoek aan Museum Kaap Skil in Oudeschild is een belevenis voor het hele gezin. Je vindt er allerlei leuke en spannende tentoonstellingen. 

In de 17e eeuw was het een drukte van jewelste op de haven van Texel. Tientallen schepen lagen voor anker voor De Reede van Texel. Dit was dé plek om te laden, te lossen en te wachten op een gunstige wind. De tentoonstelling ‘Schip in Zicht – De Reede van Texel en de Wereld’ brengt al die reuring tot leven met behulp ’s werelds grootste maritieme maquette.Gekoppeld aan de deze maquette vind je allerlei verborgen verhalen over het leven van toen. 

Iedereen die wel eens op Texel is geweest, weet dat het hier flink kan stormen. Dat was in de 17e eeuw niet anders, en als het dan flink tekeer ging dan konden er zomaar een paar schepen 'naar de kelder gaan'. De zeebodem rondom Texel ligt dan ook bezaaid met oude scheepswrakken. In Museum Kaap Skil zie je wat duikers en vissers er zoal opduiken. Misschien kun je je nog herinneren dat een paar geleden de inmiddels wereldberoemde jurk uit het Palmhoutwrak werd geborgen. Binnenkort zal deze jurk te zien zijn in Kaap Skil!  

Kaap Skil heeft ook een openluchtmuseum waar je kunt ervaren hoe de eilanders een eeuw geleden leefden. Je vindt hier onder meer authentiek ingerichte huisjes, een molen, smidse en jutterij. In de jutterij vind je duizenden dingen die op het strand zijn aangespoeld en in weer en wind verzameld. Jutters vertellen regelmatig over hun avonturen en nettenboeters, touwslagers, visrokers en andere ambachtslieden verzorgen wekelijks demonstraties. www.kaapskil.nl. (Foto: Stephan Kroft)