Afbeelding
Foto: Jeroen van Hattum

Het is koers!

Met renners als Mathieu van der Poel, Dylan van Baarle en Tom Dumoulin doet Nederland in de internationale wielersport weer volop mee om de prijzen. Als fietsland bij uitstek zijn we dat ook wel een beetje aan onze stand verplicht. Ook op Texel is het goed fietsen. Het eiland telt tienduizenden kilometers fietspad. Ideale omstandigheden dus voor een wielerronde of toertocht. 

Zo organiseert de Stichting Sterrenfietsen op 21 mei de ‘Johnny Rep Ronde van Texel’ om geld in te zamelen voor lokale goede doelen als het Tesselhuus in De Koog en de voedselbank in Den Burg. Deze recreatieve toertocht is vernoemd naar oud-topvoetballer én Texelganger Johnny Rep. ‘Goudhaantje’ is regelmatig op Texel te vinden en rijdt meestal zelf ook mee met de naar hem vernoemde toertocht.
Op 28 mei wordt de Ronde van Oudeschild gereden met start en finish op de haven. Dit is de enige dorpenronde op Texel met een heuse beklimming en de daarbij horende ‘bergtrui’. Naast een criterium voor junioren en senioren wordt er ook een criterium verreden voor recreanten. Basischoolkinderen kunnen met hun eigen fiets meedoen aan de dikke banden race.

Op 9 juni doet de Helderse wielerronde Tour de Lasalle Texel aan. Er is een parcours uitgezet in en om Den Hoorn. Tot slot wordt op 18 juni de Ronde van Oosterend verreden. Net als voorgaande jaren rijden renners en recreanten langs de hoogtepunten zoals de Col de Guillame ter hoogte van de Oesterstraat en het ‘kappersbochie'. Er valt de komende tijd kortom meer dan genoeg te beleven voor wielerliefhebbers op het eiland. (Foto: Jeroen van Hattum)