Gertjan Scholte-Albers: en plein air schilderijen in Galerie Posthuys
Gertjan Scholte-Albers: en plein air schilderijen in Galerie Posthuys

Dit artikel is geschreven door
Galerie Posthuys

Galerie Posthuiys is te vinden aan de Brink in De Koog.

Gertjan Scholte-Albers in Galerie Posthuys

Cultuur

Gertjan Scholte-Albers schildert al jaren in de buitenlucht. Ondertussen kent het landschap en zou het bij wijze van spreken blind kunnen schilderen. Thuis, in zijn atelier. Toch trekt hij er iedere dag op uit, op de fiets, gewapend met zijn karretje met schildersspullen, om op locatie te werken. Afgelopen zomer was hij ook op Texel aan het werk.

Meestal schildert hij (loof)bosranden, soms ook uitzichten op een vlak landschap. In de buitenlucht werken is in zijn ogen noodzakelijk, omdat het hem uiteindelijk niet om het landschap op zich gaat, maar om de sfeer die het landschap uitstraalt en de stemming die het bij hem oproept. Hij wil dat de toeschouwer die stemming ervaart. Hij geeft niet het landschap weer, hij vertelt de biografie ervan.

In de grote zaal van Galerie Posthuys zijn Scholte-Albers’ nieuwe schilderijen te zien. Daarnaast veel nieuwe grafiek (monoprints, houtsnedes en linoleumdrukken) en keramische sculpturen o.a. van een nieuwe kunstenaar: Annelies Deutekom.
Galerie Posthuys (Brink 14, De Koog) is gedurende de kerstvakantie dagelijks geopend. Ook op alle feestdagen - maar niet op dinsdag 3 januari - zijn bezoekers welkom van 11 tot 17 uur.

Gertjan Scholte-Albers: en plein air schilderijen in Galerie Posthuys