De twee locaties waar flexwoningen moeten komen.
De twee locaties waar flexwoningen moeten komen. Bron gemeente Texel

Rijk steunt snelle woningbouw

De vijf Waddeneilanden krijgen van het ministerie van Volkshuisvesting €5 miljoen voor het versneld bouwen van tenminste 200 woningen, waarvan tweederde betaalbaar. Verwachting is dat in de periode tot 2025 de eerste 75 woningen zullen worden gerealiseerd. In welke mate Texel hiervan profiteert is nog niet duidelijk. 


Met het project Flexwoningen Marsweg zet Texel vol in op de snelle realisatie van 222 flexwoningen, waarvan 152 sociale- en 70 middeldure huurwoningen. Ze komen in twee gebieden aan de Marsweg. Er is een aanvraag ingediend voor de Woningbouwimpuls van het Rijk van €1,18 miljoen.  Het project is een inhaalslag voor het tekort aan betaalbare huurwoningen op Texel en richt zich met name op starters, jonge gezinnen en "spoedzoekers" (bijvoorbeeld door echtscheiding en mensen met een nieuwe baan). Daarnaast is er de opgave voor de huisvesting van statushouders en vluchtelingen. De gemeenteraad stemt er woensdag 14 december over.


Schaarste aan woonruimte heerst eilandbreed. "Door de eilandspecifieke kenmerken, zoals de schaarse ruimte, kwetsbare natuur en de afhankelijkheid van aanvoer van materialen en personeel vanaf het vasteland, is woningbouw op de Wadden niet alleen complex maar ook kostbaar. 


De bijdrage van het Rijk betekent een vliegwiel voor de leefbaarheid op de eilanden", meldt het secretariaat van het samenwerkingsverband van de Waddeneilanden.