Provincie deelt onvoldoende uit voor uitvoering VTH-taken

De gemeente is voor de tweede keer in korte tijd op de vingers getikt over de gebrekkige uitvoering van de taken voor Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH). Nadat eerder de Rekenkamer oordeelde dat Texel de boel niet op orde heeft, is het nu de provincie die een onvoldoende uitdeelt.


De kritiek in het Jaarverslag Interbestuurlijk Toezicht door de provincie komt niet uit de lucht vallen. Vorig jaar rapporteerde Gedeputeerde Staten al sinds 2018 een kleine verslechtering van de resultaten te zien, minder aandacht voor het VTH-beleid en onvoldoende inzicht in de benodigde middelen. “Dit is een zorgelijke ontwikkeling, vooral omdat de nieuwe omgevingswet bijna in werking treedt en veel gemeenten te maken hebben met bezuinigingen en personeelswisselingen.”

Nu oordeelt de provincie dat Texel de VTH-taken “overall onvoldoende uitvoert", mede door de afwezigheid van een beleidsevaluatie, het niet uitvoeren van de verbeterpunten en de afwezigheid van een koppeling tussen documenten.

De informatie in de stukken is volgens de provincie onvoldoende om de raad goed inzicht te geven in de benodigde en beschikbare middelen, de personele capaciteit en het bereiken van de doelen.

Als verbeterpunten draagt de provincie de gemeente op het beleid te evalueren, activiteiten in het programma aan te geven, in hoeverre deze zijn uitgevoerd, een vergunningenstrategie uit te werken en het uitvoeringsprogramma vast te stellen vóór de looptijd daarvan ingaat. De gemeente moet prioriteiten stellen, meetbare doelen en activiteiten en aangeven welke financiële middelen nodig zijn voor de uitvoeren hiervan. Eén en ander moet ook inzichtelijk worden gemaakt. 

Nóg een kritische noot: "Er is onvoldoende uitvoering gegeven aan het bestaande plan van aanpak dat u naar aanleiding van onze bevindingen vorig jaar heeft moeten opstellen. Dit vinden we zeer zorgelijk.”

De provincie zegt erop te vertrouwen dat Texel het plan van aanpak dit jaar uitvoert en er in slaagt in 2023 te voldoen aan de wettelijke proceseisen. Het is niet vrijblijvend. “Indien dat niet het geval is, zullen we genoodzaakt zijn te interveniëren.”

In een brief aan de raad zegt het college over de tekortkomingen: "Door de diverse personele wisselingen van de teamleider VTH gedurende deze periode heeft dit onvoldoende aandacht gehad in de organisatie.

B en w melden een nieuw strategisch beleid te ontwikkelen waarin de verbeterpunten zijn verwerkt. Zoals koppeling van uitvoeringsprogramma's, een nieuw plan van aanpak en betere communicatie met de raad.