Wat ik zeggen wou

Paraplubestemmingsplan

Op Texel leeft het gevoel dat het steeds drukker wordt. Ik zou daar misschien wel in mee gaan. Er wordt inderdaad heel wat afgebouwd op Texel en het landschap wordt steeds meer gedomineerd door allerlei recreatieve bouwwerken.


Volgens het parapluplan komt dit echter vooral door de kleinste logieverstrekkers, namelijk de B&B’s. En dit lijkt me nou toch sterk. Texel heeft een maximum van 45.000 bedden. Onlangs hebben 570 logies-en-ontbijtadressen zich ingeschreven. Op dit moment vraagt de gemeente naar aanvullende informatie, zoals het aantal bedden en kamers. Hoeveel bedden er precies zijn, is dus niet bekend. Als ik uit zou gaan van gemiddeld twee kamers hebben we het over 2280 bedden. Dat is 5 procent van de bedden op Texel. Het lijkt me dat je dan niet kunt zeggen dat de drukte de schuld is van de B&B’s.


Dat Texel meer grip en regulering voor het aantal B&B’s wil, kan ik ook nog begrijpen. Er wordt af en toe gesproken dat het potentieel op deze manier zo groot is dat er nog 50.000 bedden bij kunnen komen. Gelukkig is er nu al regelgeving die dat uitsluit: Het aantal verhuurde kamers moet bijvoorbeeld ondergeschikt zijn aan het aantal kamers dat je zelf gebruikt. Je moet 0,6 parkeerplek hebben voor je gasten. Je moet er zelf wonen en ga zo maar door. Wel vind ik dat andere bewoners geen last mogen hebben van de gasten van een B&B op wat voor manier dan ook.


Ook hoor ik voorbij komen “dit was eigenlijk zo niet de bedoeling”. Er wordt dan waarschijnlijk bedoeld dat er woonhuizen gebouwd of omgebouwd worden om daarin kamers te kunnen verhuren. Maar dat kun je de initiatiefnemers niet aanrekenen. De gemeente heeft kaders opgesteld en men beweegt hier in. Of dat nu de bedoeling was of niet.


Dat men concurreert met de overige logiesverstrekkers, ook dat lijkt me maar gedeeltelijk waar. We hebben het over totaal andere prijscategorieën en trekken de B&B's meer gasten die naar verrassende locaties op zoek zijn. Echter ook hier snap ik best dat het af en toe wringt.


Waar ik echter totaal geen begrip voor heb, is het feit dat in de nieuwe plannen staat dat de bestaande B&B's, die zich aan de regels hebben opgetrokken zoals die nu gelden, moeten inleveren. Er zijn medetexelaars (want dat zijn het) die fors hebben geïnvesteerd in verbouwingen of een huis hebben gekocht waarin ze de mogelijkheid hebben om te verhuren. Mensen die hypotheken en leningen hebben afgesloten. Mensen die hun bedrijf hebben verkocht en zo hun pensioen hebben geregeld. Er zijn mensen die hun baan hebben opgezegd.


Je zal met drie kamers een inkomen hebben en je wordt gedwongen terug te gaan naar twee kamers. Er moet dan een overgangsperiode komen van drie jaar. Het mag toch duidelijk zijn dat dit nog geen doekje voor het bloeden is. Er wordt een hele groep in hun bestaan aangetast. Niet meer en niet minder!


Ik hoop dan ook van ganser harte dat de Raad zich nog eens buigt over artikel 8.3 in het ontwerp paraplubestemmingsplan verblijfsrecreatie texel. Andere sectoren mogen gebruik van grond en bouwwerken als het bestond op tijdstip van de inwerkingtreding van het bestemmingsplan voortzetten. Maar enkel logies met ontbijt moeten binnen drie jaar stoppen als ze niet kunnen voldoen aan de nieuwe regels of terug naar twee kamers waar ze er nu drie hebben. Dit gaat vele Texelaars raken, schrap deze regel.


Ik wens alle betrokkenen veel wijsheid toe.


Paul Esselman, 

eigenaar B&B met 3 kamers , 4 parkeerplaatsen op eigen grond waar niemand last van heeft.