Tradities eilanden

Ouwe Sunderklaas, opkleden, Sunderum, Sunneklaas en Klozum. De vijf Waddeneilanden kennen rond Sinterklaastijd elk hun eigen soortgelijke tradities.

Op Vlieland heet de traditie 'opkleden'. Hier gaan op 5 december Vlielanders onherkenbaar verkleed langs de huizen waarbij ze stilzwijgend iets uitbeelden dat het afgelopen jaar op het eiland heeft gespeeld. 

Terschelling viert op 6 december Sunderum dan wel Sundrum. Mannen gaan ook hier onherkenbaar verkleed langs de huizen waarbij geraden moet worden wat er wordt uitgebeeld (zaken die zich op het eiland hebben gespeeld) en welke eilandgenoten achter de vermommingen schuil gaan.

Ameland kent op 5 december Sunneklaas en dat is van oudsher de besloten variant van de tradities. De Amelanders vieren het feest onderling, praten er niet over met buitenstaanders en houden hen tijdens Sunneklaas ook op afstand. De mannen gaan verkleed over straat en langs de huizen, vrouwen moeten binnen blijven. Vrouwen die wel buitenkomen, lopen het risico hardhandig naar binnen te worden gejaagd.

Schiermonnikoog kent op 5 december Klozum en daarbij gaan mannen en vrouwen verkleed langs de huizen om wat uit te beelden, waarna de spelers zich aan het einde van de avond bekendmaken.