De Gollards in Den Burg.
De Gollards in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

"Het schuurt soms op Texel, daar moet iets aan gedaan worden"

'We zijn zeer verguld met dit aanbod", zegt regiomanager Katrijn van der Vlerk van Omring op Texel in een eerste reactie op het aanbod van De Krim om vrijwilligerswerk te gaan verrichten.

Omring (waar de Gollards, de Hollewal, Schuttehof en Schuttehoek in Den Burg onder vallen), Texels Welzijn en De Zonnebloem zijn de eerste drie organisaties op Texel waar De Krim mee gaat samenwerken. Volgens Van der Vlerk is het prachtig dat het wordt aangeboden. "Hopelijk vindt dit initiatief ook navolging bij andere bedrijven op het eiland." Hermina Kikkert van Texels Welzijn reageerde eveneens lovend. 


Voor de Zonnebloem - die zich inzet voor mensen met een lichamelijke handicap - betekent het initiatief van De Krim volgens bestuursleden Lina de Bruijn en Anneke Raven dat de Texelse afdeling naar verwachting kan blijven bestaan. Het voortbestaan daarvan stond op losse schroeven door een gebrek aan bestuursleden vanaf 2023, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Directeur Iwan Groothuis van De Krim liet woensdag tijdens de aftrap van het vrijwilligerswerk voor Texel weten graag één van de jonge trainees voor een managementcursus bij De Krim in te zetten voor De Zonnebloem om ervaring op te doen en om tegelijkertijd De Zonnebloem in de benen te houden. Volgens Groothuis reageert De Krim met het initiatief op geluiden uit de samenleving die geregeld voorbij komen. Dan gaat het om tekort aan vrijwilligers in het verenigingsleven, problemen om op de juiste plekken voldoende kwaliteit aan bestuur te vinden en een tekort aan personeel in diverse beroepsgroepen op het eiland.


"Het schuurt op meerdere plekken en daarmee komt de leefbaarheid en de brede welvaart op het eiland onder druk als er niets gedaan zou worden. Het gaat uiteindelijk om behoud van de welvaart voor nu en voor toekomstige generaties en daarvoor hebben we onszelf afgevraagd wat wij als organisatie kunnen bijdragen aan de instandhouding en het verbeteren van de leefbaarheid op Texel." De Krim kent in totaal 227 voltijdsbanen en dat is omgerekend negenhonderd uur per maand als iedereen zich aanmeldt voor het doen van vrijwilligerswerk onder werktijd, Volgens Groothuis heeft De Krim de financiële mogelijkheden om dat te kunnen doen voor het eiland. "Het zou mooi zijn als andere bedrijven hetzelfde zouden kunnen doen."