De speulsters van De Cocksdorp een paar jaar geleden.
De speulsters van De Cocksdorp een paar jaar geleden. Foto: Aangeleverd

"Traditie hoort er gewoon bij"

Een wijntje en wat chocolade erbij en in de loop van de avond ideeën bedenken voor Ouwe Sunderklaas. 

Het was voor een deel van een groep vaste speulsters in De Cocksdorp twee weken geleden de start van Ouwe Sunderklaas. De groep kwam op dat moment nog maar met vier van de negen speulers bij elkaar, maar ze zitten inmiddels op zes (Manon Walbeek, Marike Oostra, Simone van de Linde, Lotte van der Tuuk, Ellen van der Linde en Lyanne Hooijschuur). Nummer vijf was snel 'gelijmd' met een leuke rol, nummer zes was na een beetje aandringen op straat ook om. "Twee minuten om precies te zijn", vertelt Lyanne lachend. De resterende drie (Merel van der Linde, Michelle van Dompselaar en Gemma Drijver) kunnen komende maandagavond echt niet, anders hadden ze vermoedelijk ook wel meegedaan. 


De speulsters zijn blij om komende maandag na twee jaar afwezigheid weer als vanouds te kunnen speulen. "Het hoort er gewoon bij", vertelt Lyanne. Zelf speulde ze vroeger als kind ook al jaarlijks met Ouwe Sunderklaas, als puber vond ze Den Burg een paar jaar interessant en daarna kwam De Cocksdorp weer in beeld. "We zitten inmiddels in de fase dat de meesten van ons kinderen hebben, maar gelukkig zijn er de opa's en oma's die maandagavond oppassen zodat we kunnen speulen."


Keet en Ties, de oudste twee kinderen van Lyanne en Erwin Goënga, gaan komende maandag ook speulen, zodat de traditie aan de volgende generatie worden doorgegeven. Ook op andere manieren zijn ze bezig met Ouwe Sunderklaas. In de supermarkt wordt er aandacht aan besteed en de 'I love Texel-wagen' gaat als '12-12-wagen' over het eiland om het feest te promoten. Lyanne hoopt wel dat er komende maandagavond de nodige huiskamers in De Cocksdorp open zijn. "Er staat op het moment veel te koop, dus het is nog even de vraag hoe dat wordt." Volgens haar is het wel mooi om te zien dat bijvoorbeeld de 12 12 Club ook al bij Durperhonk is langs geweest om de kinderen te vertellen over Ouwe Sunderklaas. "Dan groei je er vanzelf in mee."