Afbeelding
Foto: Job Schepers

Puber(t)aal

Allemaal redenen

“Mevrouw! Wanneer schrijft u weer eens een stukje voor de krant?”, vroeg een leerling laatst toen ik net de les wilde opstarten. Snel, beloofde ik hem. Juist die ochtend had ik iets opgevangen waardoor ik inspiratie had voor een stukje. En ook dat kwam, net als de vraag, uit zijn mond. Voor wie mij de afgelopen weken gemist heeft: het lukte even niet om columns te schrijven, maar nu ben ik er weer. 


In de bovenbouw komt het regelmatig voor dat leerlingen een tussenuur hebben. Soms omdat er standaard een tussenuur in hun rooster zit, soms omdat er een les vervalt. Af en toe is het ook zo dat leerlingen meerdere tussenuren achter elkaar hebben. Sommigen gaan dan naar huis, anderen snellen naar de supermarkt en weer anderen hangen ergens rond op school. Soms om huiswerk te maken, meestal om gewoon gezellig samen te zijn. 


Maandag liep ik een rondje door de aula en sprak ik een aantal leerlingen uit havo 5. Zij hadden tussenuur, hadden net de supermarkt bezocht om noedels te kopen en zaten te wachten tot de kantine open zou gaan voor kokend water. De noedels lagen nu nog sneu en droog in een plastic bakje. De tafel was daarnaast gevuld met (voorgesneden) stokbrood en een bakje kruidenboter. “Wilt u ook, mevrouw?”, vroeg een jongen blij en vriendelijk. Nee, dankjewel. Het was nog geen elf uur. 


Verderop lagen de koude frikandelbroodjes op tafel en weer een paar tafels verder vonden de eerste Pringles hun weg richting pubermonden. Heerlijk. Helemaal op dit tijdstip. Even later was ik weer aan het lesgeven en zat er een groepje leerlingen op het domein te werken. Ook tussenuur en zij besteedden hun tijd nuttig. Dat scheelt vanmiddag weer huiswerk. Het lesuur daarna zat een jongen die er een ruim uur geleden ook al zat, lekker op de bank met zijn koptelefoon op. “Nog steeds tussenuur?”, vroeg ik hem. “Ja mevrouw! Drie uur achter elkaar!”, riep hij vrolijk. Sommigen balen dat ze niet eerder vrij zijn, hij is gewoon blij met de extra vrije tijd. 


Een andere leerling ving op dat hij welgeteld drie tussenuren achter elkaar had. “Drie?! Ga naar huis dan!” De jongen zette zijn koptelefoon af en vroeg wat de medeleerling zei. Of je drie tussenuren hebt en waarom je dan nog op school bent. “Nou mevrouw, dat is heel simpel, hier staat de kachel overdag wél aan!” 


Marlieke Daals,

Docente Nederlands OSG De Hogeberg