Rondzwervende katten richten behoorlijke schade aan in de natuur.
Rondzwervende katten richten behoorlijke schade aan in de natuur. Foto: Peter Kes

Vangactie zwerfkat ter bescherming natuur

In natuurgebieden van Staatsbosbeheer (SBB) en Natuurmonumenten (NM) start half december een nieuwe kattenvangactie.


Katten hebben een natuurlijk jachtinstinct. Het zijn goede jagers en leggen grote afstanden af. Een kat kan vanuit elk dorp op het eiland makkelijk een natuurgebied bereiken waar ze een serieuze bedreiging vormen voor de dieren die daar leven. Ze vangen onder meer vogels, konijnen, jonge hazen en noordse woelmuizen, ook soorten die er niet zo best voor staan.

Wildbeheereenheid Texel

Voorafgaand aan het broedseizoen is dit voorjaar een campagne geweest om rondzwervende katten weg te vangen uit de natuurgebieden op Texel. In twee maanden tijd werden er liefst vijftig gevangen. Half december starten SBB en NM een nieuwe vangactie. Dit gebeurt in samenwerking met leden van de Wildbeheereenheid Texel. Die is gespecialiseerd in het lokaliseren en hanteren van verwilderde katten. Er wordt gevangen in de duinen en op het cultuurland.

Natuurbeherende organisaties en de provincie Noord Holland zijn verplicht deze kwetsbare soorten te beschermen en te behouden. Katteneigenaar kunnen zelf ook een belangrijke bijdrage leveren door hun huisdier zoveel mogelijk binnen te houden. “Ook een knusse huiskat kan zich buiten als een heus roofdier gedragen”, meldt SBB.

Krolsheid

Katten zijn al jong vruchtbaar, veel mensen worden verrast met een ongewenst nestje. Een deel van deze katten raakt al jong aan de zwerf. Kittens kunnen in principe al vanaf een leeftijd van 4 tot 6 maanden geholpen worden, nog vóór de eerste krolsheid. Na castratie of sterilisatie vermindert het jachtgedrag en de behoefte om een groot territorium af te stropen aanzienlijk.

Gevangen katten worden in eerste instantie in het dierenpension op Texel opgevangen, waar een eventuele chip wordt uitgelezen. Verwilderde zwerfkatten worden overgebracht naar Dierentehuis ’t Schuthok en na castratie of sterilisatie geresocialiseerd en herplaatst. Als de kat zo verwilderd is dat herplaatsing niet meer mogelijk is krijgt het dier een vaste plaats in kattenopvang Bastet in Friesland. Mocht er een gechipte kat in de vangkooi terecht zijn gekomen, dan krijgt de eigenaar zo spoedig mogelijk bericht.

Is de kat gechipt? Denk eraan dat na het chippen de registratie van de chip ook nog geactiveerd dient te worden. Bij twijfel kan via www.chipnummer.nl worden gecheckt of de registratie voltooid is. Door een chip kunnen katten die vermist zijn geraakt of na een ongeval bij de dierenarts binnen worden gebracht, snel herenigd worden met hun baasje. Het chippen van een kat kost een paar tientjes.

Wie in een natuurgebied een jagende kat tegenkomt kan daarvan melding doen op www. waarneming.nl of een mailtje sturen aan texel@staatsbosbeheer.nl met daarin de locatie waar de kat gezien is. Die informatie helpt om de zwerfkatten-vangactie zo gericht mogelijk aan te pakken en de natuur te beschermen. 

M2E83L155-155R401B371