Anneke Visser-Veltkamp in gesprek met hoofdredacteur Job Schepers.
Anneke Visser-Veltkamp in gesprek met hoofdredacteur Job Schepers. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

“Geen halfslachtige pogingen”

Human Interest

Het is heel anders dan ze had verwacht, maar ze geniet er met volle teugen van. Anneke Visser-Veltkamp geniet van haar eerste maanden in de politiek. De redactie sprak met de PvdA-fractievoorzitter over ‘De Dries’, een prijs voor Sociaal Texelaarschap die wordt uitgereikt op 18 januari in de kantine van Texel’94: de dag dat haar vader Dries Veltkamp overleed.


Dat ze op de lijst kwam, was al bekend toen haar vader nog leefde en op plaats drie op de lijst van de PvdA stond. Maar ze zei niet direct ja. “Ik heb getwijfeld. Ik wilde op plaats tien, dat vond hij (Dries red.) zonde. Hij zou voor mij het graafwerk doen, het opscharrelen van extra informatie. Hij wilde zelf geen fractievoorzitter meer zijn, hij miste daarin zijn vrije rol. Toen hij voor de verkiezingen overleed, heb ik echt wel even gedacht: haal mij dan ook maar van de lijst. Ik heb echter veel steun gehad aan de steunfractie en de campagne was net begonnen. Ik merkte hoe erg hij gemist werd. Dan heb je ook een beetje: zij moeten zonder hem, dan moet ik het ook doen zonder hem.” 

In een interview met hoofdredacteur Job Schepers - dat terug te luisteren is op het podcastkanaal van de Texelse Courant - gaat ze in op de vraag of het geen zware erfenis was om haar vader op te volgen. “Het is moeilijk op het moment dat je hetzelfde probeert te zijn als hij. Ik denk dat weinig mensen verwachten dat ik het precies zo doe als hij. Hij wilde alleen van iedereen dat je het beste uit jezelf haalt. Je mocht van hem geen halfslachtige poging doen en dan stoppen. Hij dwong mensen om te kijken wat erin zat. Dan ben ik nu ook aan het doen. Ik heb het nog nooit gedaan, misschien ben ik er wel heel goed in.”

Uiteraard wordt ook gevraagd naar het verschil in verwachtingen van de politiek en de reäliteit. Daarover vertelt ze: “Ik had een wat naïeve kijk. Dan had ik een fantastisch goed idee en dacht ik: daar kan niemand op tegen zijn. Dan stond ook nog eens goed op papier, helder geformuleerd en dan blijkt dat er nog een sloot water bij moet, voor je het door de raad hebt. Ook omdat er gelukkig veel tegengas gegeven wordt. Het risisco is dan, dat je zoveel water bij de wijn moet doen, dat je geen wijn meer overhoudt. Dat is lastig. Ik dacht altijd dat wanneer je een goed idee had, dat het wel goedkwam.”

Dat het niet altijd is, wat je van tevoren in gedachten hebt, ondervond ze tijdens de coalitiebesprekingen. De PvdA en GroenLinks waren voor windmolens, Texels Belang tegen. “Ik ben heel blij met het coalitieakkoord zoals het er nu ligt. En dan moet je met elkaar meebewegen. Ik denk dat wij heel veel punten in het coalitieakkoord hebben die stroken met ons verkiezingsprogramma.”

De Dries

Ter ere van Dries Veltkamp heeft de PvdA Pro Texel De Dries Prijs voor Sociaal Texelaarschap ingesteld. De prijs wordt op de sterfdag van Dries uitgereikt aan een persoon of organisatie die op een uitzonderlijke manier bijdraagt aan een socialere Texelse samenleving. De eerste keer zal de prijs worden uitgereikt op 18 januari 2023.”Mijn ouders hebben allebei veel vrijwilligerswerk gedaan. Mijn moeder heeft in april ook een lintje gekregen voor al haar werk voor de samenleving. Bij mijn vader was het vrijwilligerswerk onder meer bij Texel’94. Hij heeft daar zo’n beetje de hele voetbalkantine gebouwd. Het voelt goed om het daar te doen”, vertelt ze.

Anneke: “De Dries kan bijvoorbeeld zijn voor iemand die wekelijks boodschappen doet voor iemand in het buitengebied die minder mobiel is, of iemand die al jaren lang papiertjes prikt tijdens wandelingen. Je kunt het zo breed maken als jezelf wil. Iedereen (persoon of organisatie) die zich belangeloos voor een ander inzet kan genomineerd worden.”

Mensen kunnen nog worden aangemeld voor De Dries, dit kan via de website van de PvdA Pro Texel.(Texel.pvda.nl). Volgens Anneke zijn er al diverse nominaties binnen. De jury zal de winnaar uiteindelijk toewijzen. Piet Heijnen, haar moeder Mary Veltkamp, en PvdA-commissielid Arnold van Bruggen zitten in de jury

“Het moet zo laagdrempelig mogelijk, in de geest van Dries. Ik denk dat ook mensen die nog nooit in die kantine zijn geweest, er makkelijk naar binnenlopen. Dat zorgt hopelijk voor een bont gezelschap”, besluit Anneke.