Gezondheidsplein en -centrum op één plek

Van “heel erg blij” tot “een droom verwezenlijkt”. Enthousiaste reacties vanuit de raadscommissie donderdag op het plan voor de vestiging van het Gezondheidsplein en het Gezondheidscentrum bij elkaar aan de Emmalaan in Den Burg. 


Het Gezondheidsplein (GP) omvat onder andere de apotheek, huisartsen, fysio en kinderopvang. 

Het Gezondheidscentrum (GC) omvat partijen vanuit de Zandkoog (onder andere huisartsen, diëtiste, verloskundige en polikliniek Noord West Ziekenhuis (NWZ). Daarnaast het dialysecentrum dat nu in Oosterend is gevestigd. Dit voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd en is dringend op zoek naar een andere locatie. Onderhandelingen met de eigenaar van de Zandkoog zijn vastgelopen.

GP in zwaar weer

De beoogde nieuwbouw van het GP was door de ontwikkelingen op de bouwmarkt financieel in zwaar weer gekomen en de initiatiefnemers wilden zich op een kleiner gebouw richten. Het GC had al een plan gemaakt voor een centrum aan de Slingerweg, achter het gemeentehuis.

Op verzoek van b en w  zijn beide partijen met de gemeente in gesprek gegaan om te bezien of het mogelijk was om zowel het GP als het GC te vestigen op de locatie aan de Emmalaan. Het GP en het GC willen graag samenwerken, maar niet in één gebouw.

Het GC heeft weinig tot geen rek in de planning (opening eerste kwartaal 2024), met name door de urgente situatie van het huidige dialysecentrum. Het GP constateert dat hun gebouw slanker en minder ambitieus kan worden uitgevoerd, dus een met kleinere “footprint”. Daardoor ontstond er op hetzelfde perceel ruimte voor het GC.

Parkeernorm

Voorwaarde van het GC was dat de prijs voor de grond vergelijkbaar is met die de locatie Slingerweg, omdat de begroting voor de GC net aan sluitend was.

Er is een totaalpakket aan afspraken gemaakt. Deze hebben financiële consequenties voor de grondexploitatie, die uitkomt op een negatief saldo van €138.000,-. Het college wil dit tekort dekken met een voorziening uit de Algemene Reserve.

Volgens de parkeernorm zijn er 47 parkeerplaatsen nodig. Maar er kunnen er 33 parkeerplaatsen worden gerealiseerd, 14 tekort. Het college wil hiervoor ontheffing verlenen, met als argument dat kan worden uitgeweken naar het openbare parkeerterrein bij de sporthal.

Vrijstelling leges

Het college wil het GP bij de bouw vrijstelling verlenen voor leges. Het GP heeft voor het eerste plan al leges betaald en er is sprake van een "uitzonderlijke en speciale situatie”. Voor het GC, dat voor de nieuwbouw nog geen leges heeft afgedragen, moeten wel leges worden betaald.