Scène uit de documentaire film "Mama", geregisseerd door Esmée van Loon.
Scène uit de documentaire film "Mama", geregisseerd door Esmée van Loon.

"Mama" in Cinema

In Cinema Texel begint op 10 december om 19:00 uur een speciale vertoning van de documentaire film "Mama" van de Texelse regisseuse Esmée van Loon. Kaarten reserveren via 312027 of https://www.cinematexel.nl/films/film/mama/2136/.

Van Esmée gingen dit jaar de korte film "Coming In’ (VPRO) en haar 55-minuten-durende debuutfilm "Mama" (HUMAN) met succes in première op het Nederlands Film Festival. In een interview onlangs in deze krant zei ze onder meer: "Ik denk dat ik altijd heb geweten dat ik iets creatiefs wilde doen en begreep later dat dat film moest zijn. Ik zag veel videoclips en weet nog dat ik de film Indiana Jones keek en dacht, Wat vet, je kan ook filmmaker worden.”

Aan de Willem de Kooningacademie in Rotterdam studeert Esmée audiovisuele vormgeving en culturele diversiteit. De sociaal maatschappelijke kant is voor haar een logische keuze en al snel komt ze erachter dat ze documentairemaker wil worden. In 2018 studeert ze af.

Haar docufilm "Mama" vertelt het verhaal van een Rotterdamse zelfgekozen familie. Aan het hoofd staat moeder en dragqueen Ma’MaQueen. Zij heeft haar huis opengesteld en een veilige haven gecreëerd voor haar zes "drag-kinderen’, die niet allemaal kunnen rekenen op begrip van hun biologische familie. Bij elkaar vinden zij steun, geborgenheid en een thuis waarin fantasie werkelijkheid wordt. Boven alles, willen zij elkaar vieren.

De documentaire volgt hun ups en downs en toont hoe de dragqueens hun persoonlijke worstelingen transformeren tot creatieve uitspattingen. En ook hoe het creëren van een community of familie ervoor zorgt dat je je thuis voelt en trots kunt zijn op wie je bent. Drag laat hen alle problemen voor even vergeten en de tekortkomingen in hun dagelijks leven gaan even in rook op. De soms harde werkelijkheid en fantasie overlappen elkaar dagelijks, maar onder de vleugels van mama voelen de queens zich veilig en gezien.      

   

Ma’MaQueen is de moeder van House of Holographic Hoes. Queerness wordt nog te weinig gevierd binnen de westerse cultuur, wat veel effect heeft op queer jeugd. Ma’Ma kiest er daarom bewust voor om zichtbaar te zijn, en daarmee de representatie te zijn die zij zelf zo heeft gemist tijdens het opgroeien. Met drag kun je jezelf uiten en accepteren, pijn verdragen en helen, ontdekken en jezelf blootgeven. Allemaal tegelijkertijd.

Esmée: "Door de films die ik maak ben ik in een kring beland met genderdiverse mensen.” Esmée woont samen met haar vriendin en heeft twee moeders. "De tolerantie wordt momenteel minder, kijk wat in Amerika gebeurt, daarom is het belangrijk om deze verhalen te blijven vertellen.”