Schets van het kunstwerk 'In veilige handen'.
Schets van het kunstwerk 'In veilige handen'. Foto: HHNK

"Zoek nieuwe plek kunstwerk"

Het college moet een verzoek doen aan Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier of het kunstwerk ‘In Veilige Handen’ mogelijk op een andere plek op Texel kan komen.

Die oproep hebben VVD, D66 en PvdA donderdagavond in de raadscommissie gedaan aan de andere politieke partijen. Het kunstwerk ‘In Veilige Handen’ zou aanvankelijk in het duingebied bij ‘t Horntje komen, maar dat riep veel bezwaren en rechtszaken op, waarna Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het kunstwerk op 't Horntje in augustus 2021 introk.

Volgens VVD, D66 en PvdA staat het kunstwerk nu ergens doelloos en onzichtbaar opgeslagen en dat is zonde volgens hen. De partijen doen een verzoek aan het college om contact op te nemen met Hollands Noorderkwartier om - in overleg met de gemeente - een passende alternatieve plek op het eiland te vinden voor het kunstwerk. Bedoeling is dat er tijdens de raadsvergadering van 14 december nader over de motie wordt gesproken.

‘In Veilige Handen' bestaat uit cortenstaal en is 14 meter hoog. Het was bedoeld als afronding van de dijkversterking die de afgelopen jaren aan de oostkant van Texel werd uitgevoerd. Het kunstwerk is ontworpen door kunstenaars Maree Blok en Bas Lugthart en werd gekozen als kunstwerk voor op ‘t Horntje door Texelse middelbare scholieren met kunst als keuzevak op de OSG.