Anouk van Waaijen: "Ik ben echt een buitenmens en ga ook regelmatig een lekker rondje bos met mijn hondje of paard."
Anouk van Waaijen: "Ik ben echt een buitenmens en ga ook regelmatig een lekker rondje bos met mijn hondje of paard." Foto: Jeroen van Hattum

Gasten laten zien hoe boerderij werkt

Vertel eens wat over jezelf en je achtergrond?

Ik ben Anouk, 22 jaar oud en woon op boerderij de Noorderschorren gelegen aan de Schorrenweg. Ik ben in de Amsterdamse buurt de Pijp geboren en heb daar samen met mijn vader (Dirk-Jan) moeder (Esther) en oudere zus (Maike) in een kleine 2 kamerwoning van 52m2 gewoond. Omdat ik een oudere zus had en er niet veel ruimte was, heb ik mijn eerste jaar in een reiswiegje onder het bureau geslapen. We hadden helaas toendertijd geen tuin en geen veilige buurt waar wij buiten konden spelen. De hangjongeren zaten bij ons voor de deur te blowen en net zoals nu was een huis kopen in Amsterdam onbetaalbaar. 


Om die reden hebben mijn ouders ervoor gekozen te verhuizen naar Haarlem waar 2 jaar later mijn jongere zusje (Eva) geboren is. In Haarlem ben ik verder opgevoed door mijn ouders en heb er dan ook tot mijn 18de altijd heel fijn gewoond. Ik heb mijn VMBO-T diploma gehaald op de Vrije School in Haarlem en ben daarna de opleiding tot dierverzorger gaan volgen op het Clusius College in Alkmaar, want ja je bent 15 en moet een keuze maken in wat je later wilt gaan doen…Na 2 jaar kwam ik erachter dat mijn interesse nou niet echt lag bij het leren hoe je een cavia moest kammen en het schoonmaken van een slangenverblijf. Daarom ben ik in 2018 overgestapt naar de opleiding veehouderij, die ik tot de dag van vandaag nog steeds niet afgerond heb.



Fijn dat iedereen voor elkaar klaar staat als er wat gebeurt

Hoe ben je op Texel terecht gekomen?

In het tweede studiejaar van mijn opleiding dierverzorging moest iedereen uit mijn klas een stage volgen in de lammertijd bij een schapenboer. Ik heb er toen voor gekozen deze stage intern te doen bij Henk van der Star in De Cocksdorp. Ik weet nog goed wat ze op school zeiden toen ik bij Henk wou gaan stagelopen: “Je moet deze boer echt met een korreltje zout nemen." In mijn stageperiode kwam ik er achter dat Henk een heel leuk roodharig neefje had (Martijn van der Star) en duurde het niet lang tot de vonk over sprong.


Wat voor werk doe je nu?

Ik werk nu 2,5 jaar bij Slachtbedrijf Boschma Texel waar respect voor dier en mens centraal staat. De afwisseling van mijn werk vind ik heel leuk, zo help ik op maandag soms met slachten of regel ik de papieren van het vee. Op dinsdag breng ik met de bus vlees bij de slagers op heel Texel, Donderdags sta ik in de uitsnijderij vlees te verpakken. Op de vrijdag maken we altijd het vlees klaar voor de PLUS in De Cocksdorp en zorgen we voor heerlijke barbecue- en gourmets schotels voor het weekend. Als we de wekelijkse grote schoonmaak hebben gehad, sluiten we de vrijdag af met een lekker biertje. Ondanks dat ik af en toe Google Translate bij mijn Friese collega’s nodig heb, werk ik hier met heel veel trots en plezier en hoop ik dit nog voor een lange tijd te mogen blijven doen.


Hoe is het om een boerencamping te draaien?

Ik vind het onwijs leuk om de Boerencamping te draaien en vind het dan ook belangrijk dat de gasten echt een boerenervaring mee krijgen. Omdat de agrarische sector al zwaar onder vuur ligt op het moment, vind ik het belangrijk om onze gasten over de boerderij te vertellen. Dit doe ik doormiddel van rondleidingen geven bij aankomst om zo te kunnen uitleggen hoe het bedrijf werkt. Het is dan leuk om te zien hoe positief de gasten zijn en mensen meer begrip hebben voor de situatie van ons vakgebied.



Wat doe je zoal in je vrije tijd?

Ik ben echt een buitenmens en ga ook regelmatig een lekker rondje bos met mijn hondje of paard. Mountainbiken doe ik ook af en toe op de zondag maar dan moet ik geen kater hebben, dus eigenlijk doe ik het bijna nooit.



Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ontzettend hartverwarmend. Ik heb echt het gevoel dat ik hier met open armen ontvangen ben in de periode dat ik hiernaartoe verhuisd ben. Ik vind het dorpse gevoel op Texel heel fijn en het idee dat iedereen voor elkaar klaar staat als er wat gebeurt.



Wat zou er op Texel moeten blijven zoals het is?

Het landschap. Ik kan erg genieten van het polderachtige landschap hier op Texel en hoop dat we het hier niet teveel gaan volbouwen met huizen of vakantieparken en hiermee dit beeld verpesten.



Wat zou er op Texel anders mogen?

Eigenlijk hoeft er van mij niet echt wat anders op Texel. Ik hoop dat het gewoon zo blijft als dat het nu is.



Wat is je favoriete plek op Texel?

De boerderij. Ik vind het heerlijk om samen met Martijn de koeien te verzorgen en discussies in de stal te hebben over wie welke koe mooier en beter vindt.



Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Ik vind dat de vleessector op Texel wel eens een keer een grote pluim verdient dus zowel boer als slager. Ik vind het mooi dat we vlees van ons eigen eiland lokaal bij de slager kunnen krijgen zonder lange transporten en met constante kwaliteit.



Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Ik heb er eigenlijk niet heel veel last van. We wonen in een rustige hoek van Texel en als het op het eiland druk is, vermijd ik gewoon de toeristische plekken en ga ik bijvoorbeeld vroeg boodschappen doen.



Wat doe je over vijf jaar?

Ik hoop dat ik nog steeds hetzelfde doe als wat ik nu doe, dus met lekker veel afwisseling.



Wie zou je graag in een volgende ‘Eiland Van…’ willen zien?

Ik zou graag Julia Esselman willen zien. Ze werkt bij de veearts en zit in de dressuursport met haar paard. Het is een lieve, leuke en nuchtere meid en ik denk dat ze veel te vertellen heeft.