Inhoud sneeuwt onder na fouten college in proces paraplubestemmingsplan

"We worden hier tegen elkaar uitspeeld", roept voorzitter Wil Steenhof van de klankbordgroep Toeristisch Toekomstplan Texel (KBG) door de raadszaal. Wat woensdag een avond had moeten worden van het bespreken van de inhoud van het Paraplubestemmingsplan, werd een avond over niet nagekomen beloftes, excuses en reparatieoplossingen om deze fouten weer recht te zetten. Wat dreigt is een waterval aan amendementen - wijzigingen binnen het voorstel - door de politieke partijen en een stortvloed aan zienswijzen van inwoners van Texel.  

De KBG gaf eerder deze week al aan het te betreuren niet de mogelijkheid te hebben gehad om haar inbreng te geven en mee te werken aan maatregelen die ook in overgrote meerderheid op draagvlak kunnen rekenen. Wethouder Rikus Kieft erkende dat er veel fout is gegaan en wilde zich niet verschuilen achter excuses. Hij voelde er echter niets voor om met het paraplubestemmingsplan eerst terug te gaan naar de stakeholders. In plaats daarvan vond hij een oplossing die hij omschreef als 'second best' ten opzichte van de oorspronkelijke procesafspraak. Samen met Steenhof bedacht hij een compromis waarbij het stuk wel behandeld wordt en ter inzage wordt gelegd. Op het moment dat de zienswijzes zijn ingediend  krijgt de kbg - die bestaat uit VVV Texel, TESO, KADO Texel, TOP/verblijfssectorTexel, Hiswa-Recron, TOP/detailhandel en overige ondernemingen, Dorpscommissies, Staatsbosbeheer, LTO-KAVB Texel/agrarische sector, VTKB/Kamperen bij de boer, Koninklijke Horeca Nederland, Afdeling Texel, Cultuursector, Zorgsector - de kans om aan te schuiven om input te leveren op het het advies van het college. Volgens Steenhof - met het oog op de tijd - de beste oplossing. Desgevraagd liet de voorzitter weten dat deze oplossing niet is besproken met de andere leden van de klankbordgroep. Van de aanwezige leden gaf TOP aan het liefst terug naar de tekentafel te gaan, dit gold ook voor individuele aanwezigen. Het punt is desalnietemin niet van de agenda gehaald en wordt 14 december besproken. 

Veel hobbels

Op 14 december zullen er veel hobbels moeten worden weggenomen om tot een gedragen plan te komen. De kans dat het plan wordt aangenomen lijkt overigens groot: de coalitie is hecht en steunt het college ogenschijnlijk onvoorwaardelijk en zet in op punten die voor het college zelf niet overkomelijk zijn. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de geplande parkeernorm van 1 voor alle b&b-houders. Eric Hercules van de PvdA gaf aan dat de fractie zich beraadt om voor te stellen om deze norm voor mensen in het centrum te laten vervallen, omdat deze eis voor een specifieke groep niet haalbaar is. Uitdagend punt van de PvdA is het omzetten van tentplaatsen naar vaste plekken zoals bijvoorbeeld chalets of huisjes, zoals nu nog toegestaan op - volgens Kieft - tien plekken. De PvdA wil dat deze omzetting helemaal geschrapt wordt, ondanks dreigende planschadeclaims. 


Als één ding duidelijk is geworden, is dat 'we moeten het samen doen' wel wordt uitgesproken, maar niet helemaal reëel is voor iedereen die te maken heeft met het toerisme. Reguliere campings hebben andere wensen dan de boerencampings en b&b's hebben weer andere belangen dan de hotelsector. Hoewel men echt de intentie lijkt te hebben om er samen uit te komen, vecht een ieder vooral voor zijn eigen belang. 

Ricardo de Graaf, eigenaar van camping Het Woutershok, legde het pijnpunt treffend bloot: "Ik gun de boerencampings hun tenten, echt waar. Maar iedereen probeert zijn eigen hachie te redden, ik ook."

Iedereen probeert zijn eigen hachie te redden

Waar de boerencampings vinden dat ze niet kunnen doorontwikkelen en inoveren, willen reguliere campings zich kunnen blijven onderscheiden. Voor de één is de camping een nevenfunctie, voor de ander het volledige bedrijf. Patricia Keijser-Knol van de kampeerboeren gaf aan dat zij al tevreden zijn wanneer ze toch toestemming krijgen voor safaritenten (glamping) en de pipowagen. Haar toespraak werd met luid applaus begroet door de massaal toegestroomde kampeerboeren.


Er moet nog veel water door het Marsdiep wil het plan zonder protesten worden doorgevoerd. Cees Hoogerheide (Texels Belang) sloot de avond af met de opmerking: "Mooi, hamerstuk dus!" Zo eindigde een zware avond toch nog met een grap. Woensdag 14 december staat het stuk op de agenda van de gemeenteraad.