Toegang tot de visafslag in Den Helder.
Toegang tot de visafslag in Den Helder. Foto: Aangeleverd

Visafslag Den Helder gaat dicht

De visafslag in Den Helder gaat dicht.  Alle activiteiten van Visafslag Hollands Noorden worden geconcentreerd op de locatie in Den Oever.

Dat heeft Visserijnieuws laten weten. De actieve leden van Coöperatie Den Helder/Texel hebben het besluit genomen om alles over te hevelen naar Den Oever. Concreet betekent het dat alle vangsten die in Den Helder worden aangeland per as naar de vestiging in Den Oever worden vervoerd. 

Volgens directeur Pim Visser van de visafslag vindt vervolgens daar de registratie conform de instructies van de NVWA en de verkoop plaats. De sluiting komt voort uit de sanering in de visserij. Op Texel gaan de TX1, TX3, TX29 en TX94 de sanering in, in Den Helder stoppen zes visserijbedrijven. In augustus speelde de visafslag al in op de veranderingen door alle vissorteerders per 1 januari 2023 ontslag aan te zeggen. De afgelopen maanden werd ook een plan uitgewerkt om de dienstverlening aan de twinriggers en de garnalenvloot blijvend vorm te geven. 

De coöperatie, voorgezeten door Marius Kikkert, besloot het afslaggebouw aan Het Nieuwe Diep niet te verkopen, maar te gaan verhuren. Het wordt volgens Visserijnieuws omgevormd tot een ‘BluePortCentre' ten behoeve van offshore (olie, gas en windparken). Dat betekent dat het pand het komende jaar gerenoveerd en aangepast moet worden aan die nieuwe bestemming. Voor het realiseren daarvan zoekt de coöperatie financiële ondersteuning. "De saneringsplannen van LNV hebben enorme gevolgen, zeker ook aan de wal."