De situatieschets van het Hogereind.
De situatieschets van het Hogereind. Foto:

Parkeerplaatsen dreigen te verdwijnen van Hogereind in De Waal

Als het schetsontwerp van de herinrichting van het Hogereind in De Waal werkelijkheid wordt, verdwijnen er vier parkeerplaatsen in een straat waar al weinig ruimte voor parkeren is. Daarnaast wordt de weg in de schets teruggebracht van vijf meter naar 3,50 meter. Volgens de gemeente een idee van de dorpscommissie De Waal en werkgroep 'Mooier De Waal'  dat na "na een brede consultering van de inwoners is opgesteld". Volgens één van de bewoners van de straat een waardeloos idee en waar hij alles aan gaat doen om het te voorkomen.

De redactie stelde twee weken geleden al vragen over het mogelijk verdwijnen van parkeerplaatsen. Toen was daar bij de gemeente niets over bekend. Nu blijkt er sprake van ruis op de lijn en geeft de gemeente aan dat er inderdaad een plan op tafel ligt en dat dit inmiddels is besproken met de bewoners. Het plan is volgens de gemeente in de schetsfase en zodoende niet in beton gegoten. "De bomen zijn al omgezaagd op het groentje voor het dorp. Nog voordat de inspraakavond is gehouden. Er zijn slechts twee huizen in de straat, waarvan de bewoners geen auto hebben. Eén van die huizen staat te koop. Daar komt vast iemand met een auto te wonen", stelt een verontwaardigde bewoner.  


Als de plannen doorgang vinden, verdwijnen er vier van de vijftien parkeerplaatsen in het dorp. Het is niet de planning om deze elders in De Waal te compenseren. De gemeente is zich desondanks van geen kwaad bewust en licht de schetsen toe. De bewoners van het dorp hebben volgens de gemeente al in 2016/2017 het initiatief genomen om een totaalplan te maken voor De Waal. De gemeente is hier ingestapt en heeft het verder opgepakt. "Als gemeente hebben we de ontwerpsuggesties na afstemming met de dorpscommissie en de werkgroep vertaald in de volgende uitgangspunten: Lage rijsnelheid, Rustig straatbeeld, Meer groen – minder steen, bomen in de straat en voldoende parkeervakken."


De maximumsnelheid op het Hogereind is 30 kilometer per uur. "Om de weggebruikers daarin te ondersteunen is ervoor gekozen om de huidige rijbaan van 5 meter te versmallen naar 3,50 meter. Over de volledige lengte van de herinrichting ad ca. 150 m, komen er verbrede gedeelten, waar het verkeer elkaar kan passeren. Dit is niet nieuw op Texel. In de afgelopen jaren zijn meerdere woonstraten versmald naar 3,50 meter zonder problemen in de praktijk. Dit zijn Klif, Kikkertstraat en de Oranjestraat. Waar de straten zich voor lenen, zal deze wegbreedte bij komende herinrichtingen toegepast worden", stelt een gemeenteambtenaar. De bewoner ziet problemen met leveringen voor de twee horecazaken in het dorp. 


Over de parkeerplaatsen stelt de gemeente: "Een van de uitgangspunten is "Meer groen - minder steen”. Iets waar het dorp zelf mee komt, maar wat perfect past bij vergroening, verfraaiing en meer klimaatadaptief maken van de openbare ruimte. Dit heeft geleid tot inderdaad minder parkeervakken, zonder uitgangspunt 5 (genoeg parkeervakken) geweld aan te doen. Na de herinrichting waarbij het aantal parkeervakken van 15 stuks teruggaat naar 11, voldoet dit aantal ruim aan de door b&w vastgestelde parkeernorm van één parkeerplaats per woning."