Achter de schermen

Bezorging


Het is een sport om als verslaggever het liefst zo snel mogelijk met het laatste nieuws te zijn. Lukt niet altijd, maar we zetten de vaart er graag in. Idem voor de collega's van bijvoorbeeld de opmaak en de bezorging. Die gaan op dinsdag- en vrijdagmiddag door weer en wind om de krant zo snel mogelijk bij iedereen op het eiland in de bus krijgen. Degene die als laatste aan de beurt is, zal dat uiteraard wat anders ervaren dan degene die als eerste zijn of haar krant ontvangt, maar de bezorgers maken tempo (iets wat je ervaart wanneer je als redacteur een keer zelf kranten rondbrengt en de spreekwoordelijke achterlichten van de bezorgers voor je ogen ziet verdwijnen...)


Iets ander verhaal zijn onze abonnees aan de overkant die de krant met de post krijgen. Daar komt de krant wat later, maar hier dachten we de snelheid ondervangen te hebben met een 24 uursservice van PostNL. Zag er op papier allemaal goed uit, kost ook wat, maar dan heb je ook wat. Tenminste, dat was de gedachte. De praktijk is anders: met enige regelmaat krijgen we op de redactie telefoontjes van abonnees waar de krant pas na een paar dagen bezorgd is. 


Kan uiteraard een keer gebeuren, maar we kregen de laatste tijd wel erg veel telefoontjes, dus een van de collega's heeft voor de zekerheid maar eens contact gezocht met PostNL. De betreffende collega zat na een vrij lang telefoongesprek 'lichtelijk verbijsterd' voor zich uit te kijken. De boodschap van PostNL kort samengevat: we hebben weliswaar een 24 uursservice afgenomen, maar dat is niet met de garantie dat de krant dan ook binnen 24 uur bij de abonnee wordt bezorgd. Het kan ook binnen 48 of binnen 72 uur zijn. De verbijstering was even voelbaar. Alsof je bij de slager een mooi vleespakket bestelt en vervolgens van geluk mag spreken als daar ook nog vlees in zit...


Nu zullen we de strijd met PostNL niet in de krant gaan uitvechten (dat doen we gewoon rechtstreeks per telefoon), maar dit is wel een punt om even serieus op in te gaan. En dan vooral richting onze overkantse abonnees waar we zuinig op zijn: mocht de krant nou pas na dagen in de bus liggen, doe dan svp uzelf en ons een plezier en geef het svp door aan de klantenservice van PostNL, dan komen de meldingen meteen op de juiste plaats en wordt er bij PostNL hopelijk een dossier opgebouwd. Dan focussen we ons hier achter de schermen op de gesprekken met de post.


Goed om meteen te vermelden: met de digitale versie van krant kunnen we onze overkantse abonnees uiteraard ook snel van dienst zijn, maar veel van onze overkantse lezers geven de voorkeur aan de krant op papier. We doen ons best om het tempo erin te houden, al hebben we nu wel geleerd dat 24 uur ook 48 of 72 uur kan zijn. Toch wel bijzonder om mee te maken, zeker wanneer je zelf als verslaggever van deadline naar deadline leeft of de krantenbezorgers langs de brievenbussen ziet snellen...


Jeroen van Hattum