Raad kan achteraf nog wensen indienen voor onderhoud kust

Als de Texelse gemeenteraad nog invloed wil uitoefenen op het Visie- en Meerjarenprogramma voor de Texelse Noordzeekust, dan moet dat via een wensen- en bedenkingenprocedure.

Het visie- en meerjarenprogramma ligt momenteel ter sprake op tafel bij de politieke partijen, maar in de praktijk is het programma met diverse maatregelen voor de komende jaren in het voorjaar al bestuurlijk vastgesteld. 

Zoveel bleek dinsdagavond in de raadscommissie. Het document van Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, provincie Noord-Holland, Staatsbosbeheer en de gemeente bestaat al sinds vorig jaar en werd in januari 2022 door het vorige college bekrachtigd. Daarna werd het in maart door alle betrokken partijen bestuurlijk bekrachtigd zonder dat de politieke partijen erover hadden gesproken. 

Wethouder Rikus Kieft (strand) beaamde dinsdagavond op vragen van VVD-commissielid Joost Albers dat in maart iemand 'bestuurlijk voor zijn beurt had gesproken' toen het visie- en meerjarenprogramma werd vastgesteld.


In de praktijk lijkt de situatie overigens mee te vallen. Tijdens de bespreking dinsdagavond werd in het algemeen door meerdere partijen aangedrongen op een goede communicatie over de maatregelen zoals de komst van tien kerven in de buitenste duinenrij, zodat de wind het zand beter kan verstuiven in het achterliggende duinlandschap. Albers vroeg specifiek om de Razende Bol te betrekken bij een onderzoek naar het verstevigen van de zuidpunt van Texel. Daar wordt een variantenstudie naar verricht om de mogelijkheden te bekijken. 

Volgens Albers zou het goed zijn om demping van het Molengat als variant van in de studie mee te nemen, zodat de Razende Bol als zandmotor voor de zuidwestkust van Texel kan werken. "Die variant mis ik in wat er nu op tafel ligt."