Rechts de toegang naar het afgesloten stuk weg.
Rechts de toegang naar het afgesloten stuk weg. Foto: Aangeleverd

Lancasterdijk gaat tijdelijk open

Het afgesloten deel van de Lancasterdijk tussen de Stengweg en de Stuifweg gaat vanaf dinsdag 6 december tijdelijk open voor gemotoriseerd verkeer vanaf De Cocksdorp richting Oudeschild. 

De openstelling moet ontlasting bieden aan de beperkte verkeersstromen bij De Cocksdorp als gevolg van de reconstructie van de Postweg. In het dorp klonk al langer de wens om het afgesloten stuk dijkweg tijdelijk open te stellen. Tijdens de dorpenronde een week geleden kwamen de verzoeken aan de orde waarna wethouder Cees Hooijschuur aangaf er achteraan te gaan bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Dat was wel met het nadrukkelijke verzoek aan Texelaars om niet tegen de richting in te gaan rijden en om rekening te houden met de fietser die gebruik maken van het afgesloten deel van de Lancasterdijk. De Stengweg blijft open in beide richtingen. 

De openstelling van het afgesloten deel mag gerust opzienbarend worden genoemd. De weg is al sinds de jaren zeventig afgesloten, nadat polder Zeeburg een gebied voor ganzen werd. Het leidde destijds tot de nodige discussie tussen voor- en tegenstanders van de afsluiting. De discussie werd in oktober 1983 beslecht door het toenmalig Waterschap Texel. De weg werd wel opengesteld voor fietsers, maar bleef afgesloten voor gemotoriseerd vervoer. De reconstructie van de Postweg duurt tot Pasen 2023 (9 en 10 april). Tijdens de kerstdagen is De Cocksdorp tijdelijk via de Postweg bereikbaar.