Een van de gekapte bomen in De Wezentuin in Den Burg.
Een van de gekapte bomen in De Wezentuin in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Onaangekondigde kap van twee bomen in Wezentuin valt verkeerd

Het kappen van twee bomen in De Wezentuin in het centrum Den Burg hield afgelopen week de gemoederen bezig.

De gemeente liet als onderdeel van de veiligheidssnoei die momenteel gaande is, twee bomen in het park kappen. Dat was zonder Stichting De Wezentuin en de Partij voor de Bomen te informeren en die zagen tot hun verrassing opeens dat er twee bomen in het park werden gekapt. Dat viel verkeerd omdat de gemeente dergelijke zaken vooraf zou laten weten.

Het leidde van de week tot de nodige contacten over en weer, waarbij voorzitter Pieternel Geurtz op Facebook aangaf op deze manier geen heil meer te zien in verder gaan van de Partij voor de Bomen. Woensdag zei de gemeente te erkennen dat de communicatie over de bomen in het park met belanghebbenden, waaronder de Stichting Wezentuin, beter had gemoeten. Er komen nieuwe bomen terug voor de gekapte exemplaren. “Voor de nieuw te planten bomen wordt vooraf overleg gepleegd met Stichting De Wezentuin, onder andere over de soort bomen en waar deze geplant moeten worden.” De Partij voor de Bomen zei het te waarderen dat de gemeente toegaf dat er niet goed gecommuniceerd was. “Een openlijk excuus was echter wel op z’n plaats geweest. Er was vorige week veel stress bij de burgers in verband met de compleet onverwachte kap in De Wezentuin.” De gemeente heeft de afgelopen weken bij de veiligheidssnoei ruim driehonderd bomen gesnoeid. Zo'n dertig bomen zijn of worden nog gekapt. Het gaat om bomen die onder het gemeentelijk areaal aan bomen vallen (dus niet in het bos). Het snoeien en kappen gebeurt aan de hand van de jaarlijkse boominspectie. "De kwaliteit van de bomen wordt door een ‘bomendokter' beoordeeld waarna duidelijk is welke bomen ziek of (deels) dood zijn en moeten worden gesnoeid dan wel dat niets anders rest dan kap.” 

In geval van kap worden laan- en straatbomen volgens de gemeente vervangen door nieuwe bomen zodra dat mogelijk is. "Daarbij worden nieuwe bomen vaak niet op de plek van de gekapte boom terug geplant. Anders heeft de nieuwe boom niet de beste groeimogelijkheden, in sommige gevallen kan of moet dat wel.” Volgens de gemeente worden deze winter zo'n zeventig bomen geleverd die geplant worden in het openbaar groen. "Het streven is altijd om een positieve balans te houden van te kappen en opnieuw te planten bomen.” De stobben die achterblijven, worden in de meeste gevallen uitgefreesd. "In sommige gevallen kan een boomstomp blijven staan, dat is goed voor de ecologie.”