Afbeelding
Foto:

@txl

Puberpraatjes

Laatst was ik met mijn dochter naar de bioscoop naar de nieuwe Sinterklaasfilm, en besefte ik dat ze over tien jaar zelf naar de bioscoop gaat. Wellicht al eerder, maar over tien jaar zit ze volop in de puberteit en de tweede waarschijnlijk ook.


Met het huidige tijdperk maak ik me daar weleens zorgen over. Sociale media zijn niet meer weg te denken en geven eigenlijk nooit een realistisch beeld, maar zijn wel de realiteit waar de pubers in leven. De puber met een nog niet ontwikkeld brein staat al zo 'aan' in onze maatschappij, dat ken niet goed wezen, om het maar even plat te zeggen. Ik begon mijn puberteit nog gewoon met een mobiel met bellen en sms, op prepaid. Later, kwam daar dan de telefoon met abonnement en WhatsApp. Al werd het allemaal niet zo actief gebruikt als nu. We hadden weinig rolmodellen (als influencers) en rommelden gewoon wat aan. Als puber mag en moet je uitproberen, over grenzen heen gaan en ze opnieuw voor jezelf trekken. Ontdekken, en vooral van jezelf blijven houden. Eigenlijk kun je denk ik als ouder niet zoveel doen aan dit huidige tijdperk, we doen er net zo hard aan mee en dat is prima.


Het mooiste advies kreeg ik weliswaar tijdens de hondencursus, en die is van alle tijden (en soorten) denk ik. Onze hond raakt in de puberteit en hangt nogal aan ons. De cursusbegeleidster zei het mooi; die hormonen gaan zo alle kanten op; ze hebben je nu gewoon nodig. En als puber is dat ook 1 van de weinige dingen die je nodig hebt. Mijn ouders waren door hun werk (geluk ook natuurlijk!) altijd thuis, maar vooral ook met een luisterend oor. Even een praatje, advies, aandacht. Wij als volwassenen hebben het zo druk met ons eigen leven, dat we gauw geneigd zijn, de kinderen zijn ouder, die redden het wel. Niets is minder waar. In deze maatschappij vol keuzes, verleidingen , "the sky is the limit of nog veel verder" brengt ons als volwassene al aan het wankelen soms, laat staan als puber. En iedereen is vooral egoïstisch. Op zoek naar geluk. Ik weet niet hoe wij als ouders over zoveel jaar zullen zijn, maar ik hoop dat we voor onze kinderen altijd dat luisterende oor kunnen zijn. Dat thuis een thuis is waar ze graag komen. Waar ruimte is voor alle gevoelens, gedachten en ideeën. Met thee en koekjes. Suiker schijnt ook nogal belangrijk te zijn in de puberteit.

Ik geniet nog maar van het kleine spul!


Emily Westdorp