Afbeelding
Foto: Charlotte

Droom van een wijn


Je hebt wijn en wijn. Slijter Jan de Wit laat zijn licht schijnen over een aantal topwijnen. 

Château Duhart Milon

De aankoop van Château Duhart Milon, een vierde Grand Cru Classé, in 1962 was de eerste in een rij en vormde samen met Lafite zelf de basis voor wat zou uitgroeien tot Domaines Barons de Rothschild (Lafite). Het was ongetwijfeld de meest voor de hand liggende aankoop want de wijngaarden grenzen direct aan die van Lafite en het Carruades-plateau.

Op het moment van aankoop verkeerde de wijngaard in zwaar verwaarloosde toestand. In de voorafgaande 25 jaar was het wijngoed maar liefst vijf keer in andere handen overgegaan en in de naoorlogse jaren hadden veel van oudsher beroemde châteaux moeite het hoofd financieel boven water te houden.

De wijngaard werd grondig aangepakt, herplant en veel van de tot het Château behorende maar intussen braakliggende percelen werden in de loop der jaren opnieuw aangeplant, tot het wijngoed in 2001 zijn huidige omvang van 71 hectare aan wijngaard bereikte. Intussen was in Pauillac zelf een gloednieuwe kelder gebouwd. Dat alles heeft ertoe geleid dat de wijnen van Château Duhart Milon weer tot de beste van Pauillac worden gerekend.

De bodem bestaat uit fijn grind en zand op een ondergrond van kalksteen en is aangeplant met cabernet sauvignon (67%) en merlot (33%). De wijnstokken zijn gemiddeld 30 jaar oud.

De Grand Vins de Bordeaux zijn de afgelopen jaren behoorlijk prijzig geworden, omdat de vraag wereldwijd het aanbod vele malen overstijgt. Het is maar gelukkig dat de tweede wijnen van de top Châteaux, wijnen van dezelfde wijngaard, met even veel zorg gemaakt, maar doorgaans afkomstig van de wat jongere percelen en met iets minder houtrijping. Hierdoor kunnen deze wijnen ook al wat jonger gedronken worden. Dat soort wijnen biedt nog steeds héél veel waar voor zijn geld.

Zo’n wijn is Moulin de Duhart. Hier is merlot met 58% de dominante druif en dat maakt de wijn direct al in zijn jeugd heel toegankelijk. De vinificatie is gelijk aan die van de Grand Vin, maar de rijping op eikenhout is korter (12 maanden) en er worden alleen vaten van 2 jaar oud gebruikt.

De Moulin de Duhart 2019 is zonder enige overdrijving een droom van een wijn. Fraai dieprood van kleur. De geur is fris met tonen van rijp rood fruit en kersen en zal zich de komende jaren verder ontwikkelen. De aandronk is aangenaam zacht en vol. Daarna ontvouwt hij zich in de mond, met een verrukkelijke rijkheid aan smaak en zijdezachte, zwoele tannines. De afdronk is lang, geheel in lijn met de klassieke stijl van Duhart Milon. Naar verwachting zal de wijn 4 tot 8 jaar na de oogst op zijn best zijn.

Vanaf vrijdag 2 december is deze prachtige wijn bij ons in de winkel te koop voor €54,99. Ter introductie bieden wij u deze wijn tot en met 31 december aan voor €47,99 per fles.

Bron: De Monnik Dranken