Tien kerven voor Texelse duinen zodat wind zand kan verstuiven

In de buitenste duinenrij langs de Texelse Noordzeekust moeten de komende jaren tien kerven (openingen) komen, zodat het zand beter in de achterliggende duinen kan stuiven.

Dat staat in het Visie- en Meerjarenprogramma voor de Texelse Noordzeekust dat vanavond (dinsdag) in een vergadering van de raadscommissie door de politieke partijen wordt besproken. Plan is dat er eerst twee kerven komen nabij De Bleekersvallei tussen paal 12 en paal 17 en dat later de andere kerven worden aangelegd. 


Bedoeling is de wind meer ruimte krijgt om zand de achterliggende duinen in te blazen, zodat die op natuurlijke wijze hoger worden en daardoor meegroeien met de zeespiegelstijging. In het Visie- en Meerjarenprogramma is een kerf gedefinieerd als een 'diepe stuifkuil' die zand doorgeeft van het strand naar de achterliggende duinen. "De kerven zijn niet zo diep dat sprake is van instromend water vanuit zee." De kerven moet ook leiden tot een betere natuurwaarde van de duinen. "Waardevolle pioniervegetatie die in Europa steeds meer verdwijnt, gedijt goed in gebieden waar veel zand instuift." Daarbij moet wel voorkomen worden dat stuifhinder in het achterland ontstaat.


Het Visie- en Meerjarenprogramma voor de Texelse Noordzeekust dateert van 18 oktober 2021 en werd in januari 2022 door het college vastgesteld. Het plan is opgesteld door Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, provincie Noord-Holland, Staatsbosbeheer en de gemeente met de blik gericht op 2050.

Meer op pagina 7.