"Kameraadschap erg belangrijk binnen Veteranen Search Team"

Het Veteranen Search Team stond zondag centraal bij de presentatie van het nieuwe Grombaard.

Dennis van der Craats, veteraan en voorzitter van het Veteranen Search Team, vertelde in de bioscoop hoe het team vijf jaar geleden werd samengesteld tijdens de vermissing van Anne Faber. Het Veteranen Search Team bestaat voor het grootste deel uit veteranen die meehelpen bij vermissingszaken. Het team werkt samen met de politie en komt ook alleen in actie als de politie daar om vraagt. De teamleden zetten dan hun opgedane kennis en ervaring in om vermiste personen terug te vinden. Het Veteranen Search Team kent inmiddels zo'n 2500 vrijwilligers van wie ook vier mensen op Texel. 

Een inzet gaat er professioneel en gedisciplineerd aan toe. Voordat een team ergens in het veld op gaat, worden de zaken volgens Van der Craats eerst goed met de politie doorgenomen. Het kan gaan om levende personen die vermist worden, maar ook om mensen van wie het vermoeden bestaat dat ze al zijn overleden.  De leden worden niet zomaar het veld in gestuurd maar met zorg en oog voor elkaar. Vooraf wordt volgens Van der Craats goed gekeken hoe bij iedereen de vlag erbij hangt in de wetenschap dat er overleden mensen gevonden kunnen worden waarvan het altijd de vraag is hoe die eruit zien. Als iemand zijn dag niet heeft, wordt die bedankt voor de beschikbaar gestelde diensten en van harte welkom geheten bij een volgende inzet. De teamleden hebben een alarmsysteem waarmee ze worden gealarmeerd. Bij de oprichting was het idee dat het team één of twee keer per jaar zou worden ingezet, dit jaar zit het aantal inzetten al op zestig. Volgens Van der Craats is de onderlinge kameraadschap één van de belangrijke zaken binnen het team.

Het Veteranen Search Team kreeg na afloop van de presentatie van Grombaard een donatie van €1000,- van Tesselaar Familiebrouwerij Diks.