Het schetsontwerp van de binnentuin van De Potvis.
Het schetsontwerp van de binnentuin van De Potvis.

Bloemen, struiken en bomen brengen binnenhof Potvis tot leven


Een plein met in het midden een groot grasveld, een vijver en een paar zieltogende boompjes. Die weinig inspirerende aanblik bood tot voorkort  de binnenplaats van de huizen van De Potvis, huurwoningen en appartementen voor medewerkers en studenten van het NIOZ. Hun uitzicht gaat drastisch veranderen.


Tot twee jaar geleden werd het gras op de binnenplaats wekelijks vakkundig en strak gemaaid. Omwonenden zagen met lede ogen aan, hoe net opkomende bloemen in de knop werden afgesneden. 


Protesten daartegen leidden ertoe dat Woontij minder vaak ging maaien en uiteindelijk het veldje rond de vijver helemaal niet meer. Afgesproken werd dat bewoners dit stukje terrein éénmaal per jaar zelf zouden maaien. Het verrassende resultaat was een bloemenweide met onder meer verschillende orchideeënsoorten.

Omwonenden hadden al eerder het initiatief genomen voor de aanleg van een jeu de boules baantje en het plaatsen van doeltjes (met steun van het Texelfonds), een picknicktafel en – in januari dit jaar - vestigingshulp voor dieren (insectenhotels, vogelnestkastjes etc). 

Maar, zo melden de bewoners, het grote grasveld bleef saai en vlak. Daarom werd een bevriende ecologisch tuinontwerper, Rob van der Steen, die veel ervaring heeft met het begeleiden van buurtinitiatieven, gevraagd een plan te maken om het terrein meer divers en levendiger te maken. Dat ontwerp viel in goede aarde, ook bij Woontij, dat aanbood een deel van de kosten op zich te nemen. Het Texelfonds stond ook positief tegenover het plan en zegde eveneens financiële steun toe.


Half november werd begonnen met het weghalen van straatstenen, zodat er meer ruimte is gekomen voor de aanplant van bomen (waaronder walnoten en fruitbomen). Aansluitend werd, onder begeleiding van Martin de Jong van Noordkop Groen, op het middenterrein grond verzet en gaten gegraven voor de bomen. Afgelopen vrijdag gingen buurtbewoners - jong en oud - samen aan de slag met het planten van de door hen gewenste bomen en struiken, met assistentie van Peter Reijnders namens het Texelfonds en ook Woontij was van de partij.


Het komend voorjaar willen de bewoners de tuin gaan verfijnen, onder meer door de aanleg van een moes-/ kruidentuin en speelnatuur.