Breder fietspad voor Rommelpot en komst van éénrichtingsverkeer

De Rommelpot bij Den Hoorn krijgt een verbreed fietspad voor fietsverkeer in twee richtingen. De weg zelf wordt eenrichtingsverkeer.

Dat heeft het college besloten, mede op basis van reacties van Hoornders en direct belanghebbenden die de afgelopen tijd (van 27 september tot 15 oktober) werden ingediend via 'Texel Spreekt'. De werkzaamheden staan gepland in de winter van 2023/2024 en zijn onderdeel van de vierde fase van de reconstructie van de fietspaden op Texel. Het gaat om het stuk Rommelpot tussen de Witteweg en het Jan Ayeslag. 


Het college had op het platform 'Texel Spreekt' drie varianten voor de herinrichting van de Rommelpot neergezet en gevraagd naar reacties. Volgens de site deden 58 mensen mee aan de vraagstelling. De meeste duimpjes gingen naar de variant met een verbreed fietspad en eenrichtingsverkeer. De Rommelpot is nu een tweerichtingsweg met aan de duinkant een betonnen fietspad. De weg is volgens de gemeente echter te smal voor tweerichtingsverkeer. Het huidige fietspad langs de Rommelpot is niet meer geschikt voor het snelle en brede fietsverkeer van deze tijd. Bedoeling is dat het huidige fietspad over een jaar wordt verbreed naar drie meter. Het eenrichtingsverkeer op de weg wordt ingesteld van zuid naar noord. Doordat de Rommelpad grenst aan Natura 2000-gebied is het ruimtegebruik volgens de gemeente beperkt, maar er is wel ruimte om een wandelpad naast het fietspad aan te leggen. Dat is volgens de gemeente het resultaat van de inbreng van Hoornders via Texel Spreekt. 


Volgens het college wordt binnenkort een verkeersbesluit genomen. Na publicatie kan binnen zes weken bezwaar worden aangetekend. De twee andere varianten voor de Rommelpot waren een fietspad op de rijbaan met ‘de auto te gast' of een bredere asfaltweg met twee rode fietssuggestiestroken voor fietsers. Als onderdeel van de reconstructie worden ook de  kruispunten met Klif, Lagewegje, Oudeweg, Jan Ayeweg en Bakkenweg heringericht.