Fietspad Tureluur nog even met rust gelaten


Het fietspad van de Tureluur blijft vooralsnog in originele staat en wordt nu nog niet onder onder handen genomen tijdens de huidige reconstructie van de fietspaden op het eiland.

Dat heeft de gemeente laten weten. Het fietspad van de Tureluur stond op de nominatie te verdwijnen bij de reconstructie, maar dat riep veel weerstand op. Volgens het college wordt op het moment in overleg met Staatsbosbeheer gewerkt aan een duurzame inrichting van het huidige fietspad. Dat kost echter aanmerkelijk meer tijd waardoor het fietspad uit de plannen voor de reconstructie is gehaald. Bekeken wordt wat er allemaal mogelijk is met het fietspad dat vanaf de Grensweg tot aan de Botgrasweg loopt.

De gemeente laat op het moment de derde fase van de reconstructie uitvoeren en het college heeft ook besluiten over de vierde fase genomen. Wat het laatste betreft, is besloten dat het gedeelte van de Rozendijk tussen de Bakkenweg en de Jan Ayeweg (waar nu een stukje fietspad door het bos loopt) zodanig wordt ingericht dat fietsers en auto's de weg gaan delen. "Dat komt door alle beperkingen als gevolg van de ligging in Natura 2000-gebied, het aanwezig zijn van gekwalificeerde habitat en de vele markante bomen."

Volgens het college is het delen van de weg op de Rozendijk feitelijk een voortzetting van het hedendaagse gebruik, omdat nu ook al veel fietsers de weg verkiezen boven de te smalle fietspaden. "De verharding van de huidige fietspaden zal worden opgebroken en afgevoerd. Naar verwachting zullen deze paden zich ontwikkelen tot wandelpaden. Dit voorkomt gevaarlijke situaties waarbij wandelaars zich nu veelal ook op de smalle fietspaden begeven." Het gedeelte van de Rozendijk tussen de Bakkenweg en Fonteinsweg wordt over een jaar bij de reconstructie zes meter breed in verband met het tweerichtingsverkeer. Het deel van de Rozendijk tussen de Fonteinsweg en de Rommelpot wordt vijf meter breed, omdat daar sprake is van eenrichtingsverkeer voor gemotoriseerd- en landbouwverkeer.