Lancasterdijk komt in beeld voor omleiding

Het college is bereid te bekijken of het afgesloten gedeelte van de Lancasterdijk mogelijk opengesteld kan worden voor verkeer uit De Cocksdorp naar de zuidelijke delen van het eiland.

Dat liet wethouder Cees Hooijschuur (verkeer) dinsdagavond weten tijdens de dorpenronde waarbij het college een bezoek bracht aan De Cocksdorp en Eierland. Een van de thema's was de beperkte bereikbaarheid van De Cocksdorp als gevolg van het tweede deel van de reconstructie van de Postweg. Het dorp is daardoor op het moment alleen bereikbaar via de Hoofdweg en de Stengweg en dat houdt de gemoederen in het dorp bezig.


Een idee dat leeft in De Cocksdorp is het openstellen van de Lancasterdijk, zodat verkeer daar ook overheen kan rijden. Wethouder Hooijschuur was bereid ernaar te kijken, maar gaf ook meteen duidelijk aan dat de gemeente daar niet over gaat. Het gaat om het stuk weg langs de Waddendijk bij Zeeburg, Utopia en De Schorren dat al tientallen jaren lang is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De weg is in handen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en die heeft de zeggenschap over het afgesloten stuk weg aan de binnenkant van de dijk.


Volgens het college moet wel goed gekeken worden naar de veiligheid, omdat het afgesloten stuk Lancasterdijk te boek staat als fietspad. Wethouder Hooijschuur benadrukte ook dat de Lancasterdijk, als die zou worden opengesteld, alleen bestemd is voor verkeer in de richting van Oudeschild en dat het niet de bedoeling is dat Texelaars tegen de verkeersrichting in gaan rijden. Een andere vraag bij het college is in hoeverre er daadwerkelijk gebruik gemaakt gaat worden van de Lancasterdijk als iemand uit De Cocksdorp bijvoorbeeld naar De Koog moet. "Dan is het wel een heel stuk omrijden." 


Een andere vraag die speelde, is of de Stengweg dan - zolang de reconstructie gaande is - eenrichtingsverkeer zou moeten worden of open moet blijven voor verkeer in beide richtingen. Daar waren de meningen verdeeld over, al was bij meerdere bewoners te horen dat het nu levensgevaarlijk is langs de Stengweg, vooral in het donker. Het speelde dinsdagmiddag ook nog even mee dat de Postweg drie maanden geleden al op woensdag 24 augustus werd afgesloten in plaats van maandag 29 augustus zoals toen op de borden langs de weg was vermeld. Dat was toen om meer tijd te creƫren voor de nutswerkzaamheden, maar ondernemers in de Noordkop baalden ervan omdat het seizoen nog gaande was.

 

Bedoeling is dat de Postweg tegen de kerstdagen tijdelijk weer geopend is voor alle verkeer. Daarna gaat de weg dicht tot en met Pasen 2023 (zondag 9 en maandag 10 april) zodat de reconstructie kan worden afgerond.