Initiatiefnemer Lilian Malschaert van Bewindvoering Texel en Jacco Mokveld, voorzitter van het Texelfonds.
Initiatiefnemer Lilian Malschaert van Bewindvoering Texel en Jacco Mokveld, voorzitter van het Texelfonds. Foto: Gerard Timmerman

Solidariteit als wapen tegen energiearmoede

Laat de €380,- aan energietoeslag voor mensen die het niet echt nodig hebben ten goede komen aan Texelaars die het minder breed hebben en de hoge energiekosten niet meer kunnen betalen. Kort gezegd het doel van Energiesolidariteit Texel.


Het initiatief om op deze manier de situatie van Texelaars met "energiearmoede" te verlichten komt van Lilian Malschaert van Bewindvoering Texel. Zij helpt mensen die in financiële problemen zijn geraakt, hun zaken weer op orde te krijgen. Ze komt steeds meer schrijnende situaties tegen.

Lilian: “Cliënten die steeds dieper in de problemen komen. Bijvoorbeeld mensen met een minimum inkomen en een torenhoge energierekening. Iemand met een maandbedrag van €460,-. Voor iemand met een bijstandsuitkering een enorme hap uit het inkomen. Daarvan gaat ook nog eens een groot deel op aan huur. En dan nog andere vaste lasten. Mensen die €50,- per week overhouden voor boodschappen. Met de huidige inflatie gaat dat gewoon niet meer."

"Mensen die in de schuldsanering zitten mogen geen nieuwe schulden maken. Maar als de uitgaven hoger zijn dan de inkomsten, lukt dat niet en worden ze uit de schuldsanering geknikkerd. Dan wordt het probleem nóg groter. Maatregelen van de overheid schelen een hoop voor veel mensen, toch vallen er nog mensen tussen wal en schip omdat de hulp in sommige gevallen niet genoeg is. 

Energiearmoede beperkt zich niet tot mensen met een minimum inkomen. “Ook werkenden met een loon boven het minimum komen niet meer rond. En dan kan er ook nog een hoge eindafrekening komen. Met de energietoeslag voor november en december redden zij het niet. En het prijsplafond voor volgend jaar is voor velen ook geen oplossing. Denk aan mensen in slecht geïsoleerde huizen. Voor hen is het haast onmogelijk onder de grens van 1200 kuub gas en 2900 kWh stroom te blijven. Voor een driepersoons huishouden is de norm al 1500 kuub. Bij gezinnen met meerdere kinderen lopen de maandlasten sterk op.”

Ze zocht naar een manier om te helpen en raakte gesprek met Jacco Mokveld, voorzitter van het Texelfonds. Jacco: "Dit is een mooi voorbeeld van een initiatief uit de Texelse gemeenschap waar wij als Texelfonds het verschil kunnen maken. Lilian en ik hebben nagedacht over hoe we geld dat op de ene plek minder hard nodig is bij mensen te krijgen die er om zitten te springen. Alleen kunnen we het niet, de oplossing zit in samenwerking. Met de gemeente en Texels Welzijn. Wij steunen dit met een startkapitaal van €10.000,- en beheren de gelden, zij kennen de inwoners en kunnen beoordelen wie het echt nodig heeft. Mooi dat we door deze samenwerking ook Texelaars die geen of nauwelijks een vangnet hebben en door energiekosten in problemen zijn gekomen kunnen helpen. We hopen dat zoveel mogelijk Texelaars een steentje willen bijdragen."

Lilian en Jacco doen een beroep op Texelaars en (ook eigenaars van een vakantiewoning) die de energietoeslag niet (echt) nodig hebben die of een ander bedrag voor dit doel over te maken naar het Texelfonds, IBAN NL75RABO0156730820. 

Texelaars voor wie het geld bestemd is kunnen van 2 januari tot 30 juni 2023 een aanvraag indienen ter verlichting van de hoge energiekosten. Dat kan bij Stichting Texels Welzijn, tel. 0222-3126976. Er volgt een persoonlijk en vertrouwelijk gesprek, een en ander verloopt met respect voor privacy, laagdrempelig en snel. Waarbij is afgesproken dat mensen die een bijdrage ontvangen niet op een andere manier worden gekort.