Lexanova deed onderzoek onder bijna 700 Texelaars over het imago van De Krim.
Lexanova deed onderzoek onder bijna 700 Texelaars over het imago van De Krim. Foto: Lexonova

Hoe kijkt Texel echt naar De Krim?

Hoe vaker men gebruikt maakt van de faciliteiten van De Krim, hoe positiever men is. Het is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek dat onderzoeksbureau Lexnova deed om uit te zoeken hoe Texelaars denken over het bedrijf.

Wanneer de naam van De Krim valt op sociale media, zijn de reacties lang niet altijd positief. Te groot, te machtig, dure villa's en wat als het bedrijf ooit wordt verkocht aan een overkantse partner? Zoals uit internationale onderzoeken echter ook is gebleken, is de toon op sociale media niet altijd de algemene mening. De 'nee-roeper' is vaak prominenter aanwezig dan de mensen met een genuanceerde blik. Om tot een goed beeld te komen, besloot De Krim een onafhankelijk onderzoeksbureau uit Groningen in te huren. Zij vroegen de mening van in totaal bijna zevenhonderd Texelaars en zorgden met deze groep voor een goede afspiegeling van alle Texelaars wanneer het aankomt op leeftijd en geslacht. Voor het onderzoek is samengewerkt met TipTexel, een actueel en representatief burgerpanel op Texel. Uit het kwantitatieve onderzoek blijkt dat de helft van de Texelaars een (zeer) positief totaalbeeld heeft van De Krim. 21 procent is (zeer) negatief.


Er werd onder meer onderzoek gedaan naar spontane associaties. 43 procent daarvan is positief. Zaken die genoemd werden zijn de werkgelegenheid, faciliteiten, voorzieningen en activiteiten. Ook werd De Krim als goede werkgever benoemd. Niet zo vreemd, daar De Krim de grootste werkgever van het eiland is. Lexnova schrijft daarover: "De Krim Texel wordt gezien als een groot, mooi bedrijf met mooie, nette en kwalitatief goede parken en campings. De positieve associaties geven het beeld dat De Krim een goed georganiseerd, verzorgd en professioneel bedrijf is met een modern en vooruitstrevend karakter. De Krim Texel wordt gezien als een Texels bedrijf dat goed is voor het eiland. De organisatie biedt (veel) werkgelegenheid en wordt gezien als goede werkgever."

39 procent van de spontane associaties waren negatief. "Te groot", "Onbetaalbaar voor de gewone man", "Alles draait om massatoerisme" en "de expansiedrift van rupsje Nooitgenoeg" kent volgens sommigen geen grenzen. In het rapport staat hierover: "De Krim Texel heeft een monopoliepositie en denkt veel aan geld verdienen. Ook wordt De Krim Texel geassocieerd als (te) duur. De parken zouden niet meer voor gezinnen met modale inkomens zijn. Texelaars zien dat campings verdwijnen en worden vervangen door (luxe) huisjes. Deze tendens strookt eveneens niet met het eilandgevoel dat zou passen bij Texel. Daarnaast wordt vaak de hoeveelheid toeristen (massatoerisme) en de daarmee gepaard gaande drukte genoemd. Ook in de interviews zien we terug dat De Krim Texel volgens Texelaars te groot en machtig is/wordt."

Te weinig kwetsbaar

Krimdirecteur Iwan Groothuis heeft het onderzoek met interesse doorgenomen en is tevreden met de uitkomst. "Het is goed om te lezen dat hoe vaker men in aanraking komt met De Krim, hoe positiever men is. En dat hoe dichter de afstand tot De Krim is hoe hoger de waardering. Aan de andere kant moet je zeker niet doof zijn voor de negatieve geluiden. 'Te machtig' wordt vaker gezegd. Ik zeg liever sterk. We zijn één van de weinige nog zelfstandige grote recreatiebedrijven. Al onze grote concurrenten zijn inmiddels in buitenlandse handen. De Krim is een echt Texels bedrijf met alle exploitaties op Texel en waarvan de meeste aandelen ook in Texelse handen zijn. We zijn de grootste werkgever op Texel. In totaal hebben we 227 FTE. Van die 227 FTE in 2021 zijn 189 Texelaars. En misschien nog wel belangrijkste: de winst wordt grotendeels ook weer geinvesteerd op het eiland."

Groothuis vlakt zijn eigen rol in het imago niet uit. "Ik rijd graag in een mooie auto en ben niet lid van een vereniging of bijvoorbeeld de Lions of Rotary op Texel. En ook al staat mijn deur altijd open en kunnen mensen die mij benaderen altijd op een antwoord rekenen, ik realiseer me ook dat die directeur van De Krim voor veel mensen best op grote afstand staat. Ik stel me niet vaak kwetsbaar op."

Belangrijk is dat De Krim betrokkenheid toont naar de inwoners en het eiland

Naar binnen gekeerd

Commercieel Directeur Jolanda Kamphuis denk dat De Krim de afgelopen jaren misschien wel teveel naar binnen gekeerd is geweest. “Dat had beter gekund, dan doel ik vooral op de communicatie. We hebben ons in de communicatie vooral gericht op onze gasten en niet op de Texelaars.”

Een gemiste kans, daar De Krim in de afgelopen jaren behoorlijk wat geïnvesteerd heeft op Texel. Zo werd er een kinderdagverblijf gerealiseerd in De Cocksdorp en werd meebetaald aan het opknappen van de tennisbanen. Ook werd er middels sponsoring bijgedragen aan het verenigingsleven en diverse evenementen. Voor het zwembad op De Krim is een speciaal Texeltarief en in de Evenementenhal Texel worden de nodige Texelse feestjes gevierd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de eindvoorstelling van Artex, de Woonbeurs en de diplomauitreiking van de OSG. Ook haalt De Krim regelmatig artiesten naar Texel, waarbij de Texelaar met een bus van huis naar de evenementenhal wordt gebracht.

Kamphuis vervolgt: “Sommige dingen vindt men ook wel vanzelfsprekend. Hoeveel Texelaars maken op regenachtige dagen niet gebruik van de indoor speelhal op De Krim? Die overigens gratis toegankelijk is voor alle bezoekers. De Krim is echt Texels en dan wordt er soms juist extra kritisch naar je gekeken denk ik. Je bent kritischer op wat van jezelf is. Daar staat positief tegenover dat een groot deel van de Texelaars aangeven eerder De Krim aan te raden bij gasten dan een externe partij.”

Uit het onderzoek blijkt dat veruit de meeste Texelaars het belangrijk voor Texel vinden dat De Krim Texel zelfstandig blijft en niet wordt overgenomen door een keten als Landal GreenParks. Groothuis: “Dat is prettig, want wij staan daar hetzelfde in. Daarom hebben we in januari de Stichting Continuïteit in het leven geroepen. Om het risico van zogenoemde vijandige overnames weg te nemen is een extra beschermingsmaatregel ingevoerd, waarbij het mogelijk is om preferente aandelen uit te geven aan een speciaal daarvoor opgerichte stichting. Kort samengevat houdt de beschermingsmaatregel in dat De Krim een zodanig aantal aandelen kan uitgeven aan de Stichting Continuïteit, dat die Stichting de absolute meerderheid van stemmen en daarmee de doorslaggevende zeggenschap in de onderneming verkrijgt, ook indien de overige aandelen in handen van één aandeelhouder of een groep van samenwerkende aandeelhouders zouden komen, of althans dat de Stichting voldoende stemmen heeft om besluiten van de vijandige overnemer te blokkeren."

Druktediscussie

Ilse Elslo van Lexnova: "We merkten tijdens het onderzoek dat De Krim ook wel last heeft van de algemene druktediscussie. De Krim Texel wordt geassocieerd met massatoerisme en meerdere Texelaars vinden het belangrijk dat De Krim Texel voldoende oog heeft voor de wensen en behoeften van Texelaars en de negatieve gevolgen van het drukke toerisme.”

Iwan: “Dat is natuurlijk een niet alleen door De Krim gecreëerd probleem, maar we worden er wel op aangekeken. Daar we de grootste speler zijn (ongeveer een 30% van alle vergunde slaapplaatsen red.), misschien ook niet gek. Maar je kunt je ook afvragen of een commerciële partij als De Krim zich zou hoeven in te zetten voor onderhoud van wegen. Dat is een overheidstaak."

Kamphuis geeft aan dat De Krim zich uiteraard niet afzijdig houdt van de druktediscussie die volgens de commercieel directeur voor een groot deel zit in het aantal autobewegingen. "We kijken wel naar manieren waarop we mensen kunnen motiveren om de auto te laten staan als ze eenmaal op locatie zijn."

Verbeterpunten

De Krim Texel zou volgens de Texelaars moeten focussen op het leveren van kwaliteit, consolidatie en duurzaamheid. Daarnaast zou de focus volgens Texelaars moeten liggen op het waarborgen van kampeerplekken in plaats van het realiseren van meer luxere verblijven en verstening van parken. De Krim Texel zou niet groter moeten worden en niet verder moeten uitbreiden of locaties moeten overnemen. Groothuis: “Ik kan de Texelaars geruststellen, zowel op Camping Kogerstrand, Camping Loodsmanduin als Camping De Shelter is volgens de geldende bestemmingsplannen geen bebouwing toegestaan”.

"Een Texelaar gaf in het onderzoek aan dat het belangrijk is dat De Krim betrokkenheid toont naar de inwoners en het eiland. Doen zij dit niet, dan kunnen Texelaars zich volgens een Texelaar tegen De Krim Texel gaan keren. Daar blijven we scherp op", besluit Groothuis.

26 procent raadt De Krim aan, het grootste deel van de grote parken.
Afbeelding