"€380,- naar Fonds

Energiesolidariteit"

Wie de tegemoetkoming in de energiekosten van twee keer €190,- eigenlijk niet nodig heeft, wordt gevraagd dit over te maken naar het Fonds Energiesolidariteit Texel. Die oproep doet het Texelfonds. Texelaars die door “energiearmoede” in de problemen komen, kunnen daarmee uit de brand worden geholpen.


Het Texelfonds, Stichting Texels Welzijn, Bewindvoering Texel en de gemeente Texel hebben de handen ineen geslagen. Met als doel om, naast alle bestaande regelingen voor inkomensondersteuning vanuit het Rijk en de gemeente, samen verlichting te bieden. Het Texelfonds stelt zelf €10.000,- beschikbaar voor dit doel. 

De inflatie en de energieprijzen rijzen de pan uit. Texelaars die het om allerlei redenen (ziekte, laagbetaald werk, schulden, scheiding, uitkering, etc.) financieel soms al moeilijk hadden, dreigen nóg dieper in de problemen te komen. Huishoudens met slecht geïsoleerde woningen worden geconfronteerd met torenhoge energierekeningen.”

Door het ijs

Ondanks de energiecompensatie in november en december en het prijsplafond voor 2023 zakt een behoorlijk aantal Texelaars financieel door het ijs. Onder hen ook Texelaars die zich tot voor kort nog weinig zorgen hoefden te maken over de kosten van hun dagelijkse boodschappen, de aanschaf van kleding voor hun kinderen of het betalen van het abonnement van de sportvereniging.

Normaal richt het Texelfonds, dat het fonds beheert, zich niet op individuele ondersteuning en bestrijding van armoede en inkomensondersteuning zijn geen kerntaken van het Texelfonds. “Maar bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen!”

Vakantiewoningen

Het Texelfonds daagt alle Texelaars uit om een bedrag toe te voegen. “Bent u de eigenaar van een duurzame woning, heeft u voldoende middelen om uw energierekeningen zelf te betalen of heeft u op Texel een vakantiewoning en kunt u die toelage van €380,- eigenlijk wel missen, steun dan het Texelfonds. Een ander bedrag storten mag natuurlijk ook.”

Texelaars (inwoners van 18 jaar en ouder, met een eigen energieaansluiting) die door hun energiekosten in een schrijnende situatie terecht komen, kunnen zich vanaf maandag 2 januari 2023 melden bij Stichting Texels Welzijn. In een persoonlijk en vertrouwelijk gesprek wordt gekeken of betaling uit eigen middelen niet mogelijk is, of alle bestaande regelingen al zijn benut en of een bijdrage van het Texelfonds kan bijdragen aan verlichting van de situatie. Dit gebeurt met respect voor privacy, laagdrempelig én (vooral) snel. Rechtstreeks aanvragen bij het Texelfonds is niet mogelijk.

De mogelijkheid tot aanvraag van ondersteuning via Stichting Texels Welzijn staat open van 2 januari tot en met 30 juni 2023.