Vera van Heerwaarden: "Alle mannen en vrouwen in de agrarische sector zetten zich dag en nacht in voor de gewassen of de beesten."
Vera van Heerwaarden: "Alle mannen en vrouwen in de agrarische sector zetten zich dag en nacht in voor de gewassen of de beesten." Foto: Jeroen van Hattum

Geweldig om op trekker te zitten

Vertel eens wat over jezelf en je achtergrond?

Ik ben Vera van Heerwaarden, dochter van Johannes en Nelleke van Heerwaarden. Ik woon aan de Vuurtorenweg op Hoeve Axel. Ik ben 19 jaar geleden geboren op de boerderij. Na een zorgeloze jeugd met een leuke tijd op Durperhonk en op de OSG heb ik in 2020 midden in de coronatijd mijn HAVO-diploma gehaald. En toen? Doordat er geen bezoek aan open dagen mogelijk was, wist ik niet welke studie ik ging doen. Van mijn moeder mocht ik niet hele dagen op de bank liggen. Toen heb ik besloten een tussenjaar te nemen, in dit jaar heb ik met veel plezier fulltime bij de PLUS in Cocksdorp gewerkt. In dat jaar bedacht ik toch dat ik wel een studie wilde gaan volgen. Toen nog steeds corona, dus dan maar een paar online open dagen gevolgd. Onder andere die van Aeres Hogeschool Dronten waar ik momenteel in mijn tweede jaar van de Tuin- en akkerbouw studie zit. 


Wat voor werk doe je verder?

Na vijf jaar met veel plezier in de PLUS gewerkt te hebben, besloot ik dat het tijd was om meer thuis te gaan werken. Op dit moment ben ik in het weekend en de vakanties thuis aan het werk. En alle vrije dagen daar tussendoor ben ik ook thuis te vinden. Ik doe van alles wat, werken op het land of in de schuur en soms ook wat administratie. ’s Zomers vind ik de mooiste periode van het jaar om te werken. Dan zijn wij druk met het rooien en afleveren van de narcissenbollen. Verder telen wij nog pootaardappelen voor Agrico, suikerbieten, maïs voor de stieren en voerbieten. Naast de akkerbouwtak hebben wij ook nog een vleesveetak. Dit vlees is onder andere ook te koop in de PLUS. 


Mooi deel te mogen zijn van productie van groente en vlees

Wat heb je met de landbouw?

Ik vind de landbouw een mooie sector om in te werken. Het werk is heel vrij en je bent veel buiten aan het werk. Tuurlijk zijn er dagen dat we ook in de schuur bezig zijn met sorteren. Verder vind ik het mooi om deel te mogen zijn van de productie van de groente en het vlees dat elke dag in de supermarkt te vinden is. Ook vind ik het geweldig om op de trekker te zitten. 



Hoe zie je de toekomst in de landbouw?

Op dit moment is de toekomst niet duidelijk. Met alle nieuwe wet- en regelgeving die op dit moment besproken wordt in de politiek is het moeilijk om nog een duidelijke toekomst te zien. Mijn plan is om eerst mijn opleiding af te maken, daarna kijk ik wel verder. Of ik het bedrijf over ga nemen dat weet ik nog niet zeker. Ik weet wel zeker dat ik in de agrarische sector wil blijven werken. 



Wat doe je zoal in je vrije tijd?

In mijn vrije tijd naast school ben ik veel aan het werk. Op de momenten dat ik niet aan het werk ben of op school zit ga ik graag leuke dingen doen. Op zaterdagavond ga ik graag naar De Koog. Ook ben ik sinds kort bestuurslid van de Agrarische Jongeren. Ook vind ik het gezellig om vriendinnen ergens een drankje te doen. Verder vind ik het ook leuk om een film te kijken of te sporten. Ik probeer een keer in de week te gaan sporten, dit blijkt goed voor je gezondheid te zijn. Als goed student zijnde ben ik in mijn vrije tijd op gezette tijden in de bar of de Soos te vinden. 



Hoe ervaar je de mensen op Texel?

De mensen op Texel zijn heel vrij en open. Ook zijn de mensen vrij recht voor hun raap, zo weet je altijd waar je aan toe bent. Ook heb je hier heel erg dat ons-kent-ons gevoel. Dat is soms ook wel eens vervelend maar meestal is dat gewoon gezellig. 



Wat zou er op Texel moeten blijven zoals het is? 

Het veilige gevoel, zoals Daphne vorige week ook zei in Eiland Van. De criminaliteit is hier veel minder dan op het vasteland. Als ik kijk naar Dronten dan wordt daar veel meer gestolen. Je fiets kan je niet zonder slot laten staan. Gelukkig kan dat hier nog wel.



Wat zou er op Texel anders mogen?

Meer huisvesting voor jongeren. De laatste paar jaren is de vergrijzing op Texel toegenomen. Ik denk dat dit komt omdat de jeugd die wel op Texel wil gaan wonen of wil blijven wonen geen plek kan vinden. Hierdoor gaan ze vaak toch maar op zoek naar een huis/ appartement op het vasteland. Dit vind ik toch wel een groot probleem op Texel. Gelukkig heb ik hier zelf nog geen last van, ik vind het wel fijn dat mijn moeder elke avond nog eten kookt en de was voor mij doet. 



Wat is je favoriete plek op Texel?

De boerderij, ik vind het heerlijk om na een week school weer thuis te komen. 



Wie verdient er een grote pluim op Texel?

De hele agrarische sector op Texel. Alle mannen en vrouwen die in deze sector aan het werk zijn, zetten zich dag en nacht in voor de gewassen of de beesten. Ook staat er altijd iemand klaar om te helpen als dat nodig is. 



Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Het toerisme is een groot deel van het inkomen van veel mensen op het eiland. Ik heb geen probleem met de toeristen. Alleen zou het ’s zomers wel even rustiger mogen, vooral op de weg is het dan chaos. Zelf hebben we ook een vakantiebungalow en een boerencamping. Dit geeft altijd gezelligheid in de zomer, maar soms ook wel frustraties. 



Wat doe je over vijf jaar? 

Geen idee, ik ga ervan uit dat ik dan mijn studie afgerond heb. Verder heb ik nog geen plannen voor de toekomst.



Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien? 

In de volgende Eiland Van... zou ik graag Kaya van Benthum willen zien. Kaya heeft bij ons op de boerderij gewerkt en daarna is ze voor haar vrachtwagenrijbewijs gegaan. Sinds kort werkt ze bij transportbedrijf Eelman op de vrachtwagen. Ik denk dat zij ook een mooi verhaal kan vertellen.