De praktijk voor fysiotherapie Lijf & Visie gaat op 19 december dicht.
De praktijk voor fysiotherapie Lijf & Visie gaat op 19 december dicht. Foto: Gerard Timmerman

Fysiopraktijk Lijf & Visie sluit

Lijf & Visie, de praktijk voor fysiotherapie aan de Wilhelminalaan, gaat sluiten. Op 19 december is de praktijk voor het laatst open. Er zijn te weinig fysiotherapeuten over om het werk te kunnen doen.

Aan de vraag naar fysiotherapie ligt het niet, die is er voldoende. “We hebben alleen geen handen meer over om het werk te doen”, vertelt Lex Drop van Lijf & Visie. “In de fysiotherapie is in de huidige tijd helaas sprake van werken onder steeds hogere werkdruk, tegen een lage vergoeding. Daardoor is er een grote uitstroom van fysiotherapeuten. Zij verlaten het vak en daardoor houden wij geen handen meer over.”

Lijf & Visie, met andere vestigingen in Badhoevedorp, Schagen, Soest en Maartensdijk (die wel doordraaien), ging in 2020 een samenwerking aan met de Praktijk van Fysiotherapie en Beweging van Gerard Arkenbout, die in juli met pensioen ging en terugtrad uit de praktijk.


De personeelsproblemen in de fysiotherapie waarmee Lijf & Visie Texel kampt spelen ook elders. In een artikel dat donderdag in de Volkskrant verscheen, staat: “Het is de schuld van de slecht betalende zorgverzekeraars. De tarieven voor een half uur fysiotherapie zijn dermate laag dat het niet uit kan. In 2019 werd in een onafhankelijk rapport vastgesteld dat de kostprijs van fysiotherapie ongeveer 20 procent hoger lag dan de tarieven die de zorgverzekeraars betaalden."

Volgens de krant gooiden in de eerste zes maanden van dit jaar 275 fysiotherapiepraktijken de handdoek in de ring. “We komen nu in een situatie terecht dat de fysiotherapeut in het bestaansrecht wordt bedreigd”, meldt Guido van Woerkom, voorzitter van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. Want niet alleen stoppen er meer fysiotherapeuten, ze stoppen ook eerder. Anderzijds was er wel sprake van een toename van praktijken, ook op Texel. Maar het totaal aantal fysiotherapeuten nam niet toe.


Drop over Lijf & Visie: “Van onze medewerkers zijn er een aantal uit zichzelf gestopt en hebben het vak verlaten. Er is een uitstroom, onder meer naar het onderwijs. Best bijzonder, want nog niet lang geleden werd daar geklaagd dat de lonen te laag waren.” Een medewerker is overgestapt naar een andere praktijk op Texel en een ander werkt bij Lijf & Visie in Schagen. Twee medewerkers hebben de mogelijkheid ook in een andere praktijk van ons te werken. Zij beraden zich nog over hun toekomst.”

“Om cliënten toch van dienst te zijn kwamen mijn compagnon, Wouter Teitsma, en ik naar Texel om hier fysiotherapie te geven. Zo hebben we het nog een tijdje kunnen rekken. Maar met vijf uur reistijd is dat niet vol te houden. Daarom hebben we besloten dat 19 december de laatste dag is. Het speelt niet alleen bij ons. Ook andere praktijken op Texel komen handen te kort. We zien dit in meer landelijke gebieden. Eigenlijk in de hele kop van Noord-Holland. In Den Helder is zelfs sprake van een leegloop. Op deze manier wordt het vak uitgehold. Heel jammer, met name voor de Texelse bevolking. Als deze tendens zich voortzet, vrees ik dat wachttijden zullen groeien en dat men steeds verder moet reizen voor fysiotherapie. Heel jammer, we hebben dit besluit echt met pijn in het hart genomen.”