College worstelt met begrip ondergeschikt

Als de raad instemt met het voorstel paraplubestemmingsplan van het college verandert er bij b&b's het nodige. Niet alleen het aantal bedden en kamers wordt ingeperkt, ook aan de maximale oppervlakte wordt gesleuteld. Ook voor diverse politici komt dit uit de lucht vallen. Het college lijkt te worstelen met het begrip 'ondergeschikt aan de woonfunctie'. 

Als het college haar zin krijgt, betekent dit dus dat vanaf die datum 30 procent van het vloeroppervlakte  gebruikt mag worden voor b&b met een maximum van 50m2, er maximaal twee kamers en vier bedden toeristisch mogen worden verhuurd en bovendien moet er per kamer een parkeerplaats op eigen erf zijn.


Om hoeveel b&b’s met drie kamers of zes bedden het gaat, weet de gemeente niet. Een gemiste kans, zo erkent ook Kieft. “Dat hadden we beter moeten doen en dat gaan we alsnog doen. We gaan een uitgebreide vragenlijst naar de geregistreerde eigenaars sturen. Dit gebeurt pas na de commissievergaderingen, omdat ik denk dat er nog de nodige input vanuit de politieke partijen en insprekers komt. Dat kunnen we dan alsnog verwerken.”


Dat het laatste woord er nog niet over gesproken is, lijkt voor iedereen wel duidelijk. De eerste publieke gelegenheid daarvoor is 30 november. Dan staat het onderwerp op de agenda van de raadscommissie. Wethouder Kieft geeft toe dat het voor burgers soms lastig is om alle besluitvorming mee te krijgen, maar bestrijdt dat er geen communicatie is geweest. Raadsinformatiebrieven, het Toeristisch Toekomstplan, commissievergaderingen. Allemaal openbare bijeenkomsten en/of stukken. Het blijft echter de vraag in welke mate de burger altijd weet waar deze informatie is te vinden en hoe belangrijk deze informatie is. Aangaande stakeholders als TOP en VVV had Kieft meer reactie verwacht. "Wij hebben ons huiswerk gedaan. Maar misschien hadden wij ons pro-actiever op kunnen stellen. Zij hebben de stukken gerkregen, maar wij hebben niet specifiek om reactie gevraagd."


De huidige coalitie van Texels Belang, GroenLinks en de PvdA zet in op goede communicatie met haar burgers, maar ook Kieft geeft toe dat het voor mensen die minder makkelijk lezen of informatie tot zich nemen lastig is om altijd goed op de hoogte te zijn voor politieke besluitvorming.