De locatie Waaldereind bij de Welkoop. De start van woningbouw is vooruitgeschoven
De locatie Waaldereind bij de Welkoop. De start van woningbouw is vooruitgeschoven Foto: Gerard Timmerman

"Wat is waarde prestatieafspraken als bijna niets is gerealiseerd?"

Wat is de waarde van prestatieafspraken voor nieuwbouw als er in 2022 bijna niets is gerealiseerd van wat er was gepland? Die vraag stelt D66 naar aanleiding van een actueel overzicht dat het college naar de raad stuurde.


De prestatieafspraken omvatten de prestaties en ambities die Woningstichting, Bewonersvereniging en gemeente met elkaar hebben vastgelegd rond de sociale woningvoorraad. “Ze hebben waarde als ijk- en toetsingsinstrument en bieden bijvoorbeeld de basis voor grondtransacties voor sociale woningbouw. Het is ook een ‘levend’ document dat bijgesteld kan worden als gevolg van omstandigheden en/of nieuwe inzichten”, reageert het college van b en w pp de vragen van D66. 


In het oude nieuwbouwoverzicht voor de prestatieafspraken voor 2021 tot en met 2025 zou in 2022 worden gestart met de bouw van 18 woningen aan de Gasthuisstraat (Woontij), aan de Waalderstraat 30 (Woontij), in Oudeschild 30, in Oosterend 20, in De Cocksdorp 20, in Den Hoorn 20 en in Den Burg op locatie Kompasschool 9. Inclusief projecten die in 2023 en 2023 zouden worden gestart gaat het om 224 woningen.

In het nieuwe overzicht is de Waalderstraat opgeschoven naar 2024 en de overige projecten uit 2022 naar 2023 en projecten voor 2024 naar 2025. Toegevoegd voor 2023 20 extra units voor de Texel Academy en voor 2024 moet de bouw van 102 flexwoningen aan de Marsweg Noord van start. Het totaal voor de nieuwe prestatieafspraken komt daarmee op 348.


D66 baalt onder meer van uitstel van start van de bouw van 30 woningen bij de Welkoop: “Er is begrip voor vertragende factoren, maar dit loopt al heel erg lang.”

Woontij-directeur Jan van Andel zei in mei in deze krant: "Met een aantal grote projecten liepen we vast en hebben we financiële tegenvallers gehad."

B en w: "Voor wat betreft de locatie Welkoop zijn alle partijen het er over eens dat het jammer is dat dit project is vertraagd. Woontij heeft haar organisatie inmiddels versterkt en dit project krijgt prioriteit. Daarnaast is er nu flinke voortgang bij de locaties in de buitendorpen. Ook wordt er stevig ingezet op Marsweg Zuid (Tuunen II) en Noord.”


Het college zal de raad nader informeren over de voortgang van de prestatieafspraken. Dinsdag 6 december is er een raadsinformatieavond, waarbij ook Woontij aanwezig zal zijn.