Armaturen aangetast door corrosie


De gemeente moet 2700 verlichtingsarmaturen van de openbare verlichting vroegtijdig laten vervangen omdat de coating op de armaturen is aangetast.

Het gaat volgens de gemeente in totaal om 2700 platte armaturen in woonwijken en langs doorgaande wegen. Volgens de gemeente hecht de coating niet goed aan de armaturen, waardoor er corrosie optreedt. Als gevolg daarvan kan de verlichting uitvallen. De corrosie veroorzaakt ook gebreken aan de armatuur zelf en de glasplaat. De 2700 armaturen worden vanaf januari vervangen. Degene die dat doet, start in gebieden waar de uitval in de verlichting het grootst is. Volgens de gemeente wordt ook meteen de aansturing van de openbare verlichting vervangen. ""Hierdoor is de gemeente beter in staat de verlichting op afstand te besturen en zijn storingen eerder inzichtelijk."

Tot die tijd worden volgens de gemeente enkel de armaturen op locaties waar de verkeersveiligheid in het geding komt vervangen door een tijdelijke armatuur als dat nodig is. "Per uitgevallen lichtmast wordt beoordeeld of de verkeersveiligheid in het gedrang is. Situationeel kan bijvoorbeeld een lichtmast in een bocht zorgen dat hier een ander armatuur moet komen." Als verlicht in de straat het niet doet, kan het probleem volgens gemeente minder groot zijn.

Volgens de gemeente vallen de kosten voor het vervangen van de armaturen onder de contractbepalingen van de aannemer/uitvoerder en heeft de gemeente daar geen kosten aan. De raad heeft bij de afgelopen begrotingsraad wel op verzoek van het college voor 2023 eenmalig €40.000,- voor de contractbegeleiding van de openbare verlichting beschikbaar gesteld. Daarnaast ging de gemeenteraad er op 21 september - bij de besluitvorming over de halfjaarsrapportage van 2022 - mee akkoord om jaarlijks €30.000,- beschikbaar te stellen voor de inhuur van ingenieursdiensten voor het begeleiden van de contracten van de openbare verlichting. "Hiervoor is specifieke kennis noodzakelijk."

De gemeente startte in 2014 met de omvangrijke operatie om de openbare verlichting op het eiland te vervangen door duurzame ledverlichting, nadat de raad daar in 2012 - met steun van het Waddenfonds en de provincie - een budget van €3,5 miljoen voor beschikbaar had gesteld. Het leidde onder meer tot meer duisternis in het buitengebied en zorgen bij Texelaars over de hoeveelheid overgebleven verlichting.