"Bekijk toekomst van mantelzorg op Texel"

Texel doet er goed aan te bekijken welke mogelijkheden voor respijtzorg er op het eiland nodig zijn om mantelzorgers nu en in de toekomst te kunnen ontlasten bij hun dagelijkse zorg voor een ander.

Die boodschap kwam dinsdag naar voren bij een minisymposium over mantelzorg in De Buureton in Den Burg. Dat werd gehouden ter gelegenheid van het afscheid van Betsie Verhoeven als dorpswerker bij Texels Welzijn. Verhoeven had gevraagd om een symposium om specifiek aandacht te besteden aan mantelzorg. Dat staat voor de langdurige zorg die iemand vrijwillig en onbetaald levert aan een ziek familielid of een andere naaste.

Volgens Verhoeven zal het aantal mensen op Texel dat mantelzorg nodig heeft toenemen, onder meer door het langer thuis blijven wonen en het vergrijzen van de bevolking. Eenzelfde groei ziet ze als dorpswerker in de praktijk echter niet bij het aantal mensen op Texel dat mantelzorg kan verlenen. Dat komt onder meer omdat mensen die een baan hebben langer moeten doorwerken. 

Volgens haar ontbreken op het eiland op het moment ook voldoende mogelijkheden voor respijtzorg om een mantelzorger te ontlasten. Dat is volgens Verhoeven eveneens een belangrijk punt van aandacht voor de toekomst. Bij respijtzorg neemt een ander de zorg voor een naaste of familielid tijdelijk over als de mantelzorger er zelf even een paar dagen tussenuit is om bij te komen. Directeur Mart Stel van Texels Welzijn stelde voor een doe- en denkclub mantelzorg op het eiland op te richten om het thema op de agenda te houden, zodat mantelzorg ook in de toekomst nog steeds geleverd kan worden. 


Meer op pagina 2.