Tot Ons Genoegen. Niet op de foto Gerard Appelman, Ko Lexmond en Frans van Westenbrugge.
Tot Ons Genoegen. Niet op de foto Gerard Appelman, Ko Lexmond en Frans van Westenbrugge. Foto: Gerard Timmerman

Gezellige biljartclub

In het vuur van het spel kan het er wel eens fel aan toe gaan, maar verhit raken de gemoederen nooit, de sfeer is gemoedelijk. Indachtig de naam van de biljartvereniging: Tot Ons Genoegen (TOG). De biljartvereniging vierde dinsdag het 45-jarig bestaan.

De beste stuurlui staan aan wal. Niets menselijks is deze biljarters vreemd, als een speler een bal niet goed raakt, dan hebben de analisten op de tribune hun conclusie menigmaal wel getrokken. Commentaar dat overigens vaak verstomt zodra ze zelf aan de speeltafel staan. 

In De Witte Burcht wordt op dinsdag- en vrijdagmiddag gespeeld aan drie biljarts. Daarop kan elk van de 21 leden van de club per speelmiddag minimaal twee partijen spelen. Zodat het ritme er goed in blijft. 

TOG is een gemêleerde club. Qua leeftijd niet meer de jongsten. Joop Kramer is met 86 het oudste lid, Frans Van Westenbrugge met 54 de benjamin. Als jongerenclub was het dan ook niet bedoeld toen de club 45 jaar geleden werd opgericht. "Biljarten voor bejaarden" stond destijds boven het krantenbericht. "Er kan gratis aan worden deelgenomen door Texelaars van 55 jaar en ouder. Doel is aangenaam bezig te zijn, prestaties zijn minder belangrijk." Bijzonder was dat het initiatief voor de oprichting vanuit Den Helder kwam, van Joh. Voorthuijsen. 

Lange tijd een mannenclub, maar vrouwen zijn zeker welkom, Betty Banda is het levende bewijs. De clubtrouw is groot, de speelmiddagen worden goed bezocht en het lidmaatschap is langdurig. Het eindigt in de regel pas als gevolg van haperende gezondheid of overlijden. Gelukkig is er ook nieuwe aanwas, wie lid wil worden is van harte welkom om tussen 13:30 en 17:30 uur op dinsdag- en vrijdagmiddag (van half september tot half april) te komen kijken. Leeftijd onder de 55 geen bezwaar, zoals ook een hoog gemiddelde geen vereiste is. Voorzitter Dirk Terpstra: "Iedereen speelt tegen elkaar. Degene met het hoogste gemiddelde moet 53 en de laagste 15 caramboles maken. Iedereen kan kampioen worden, ook mindere biljarters." 

Een speciaal woord van dank richt de club aan het vrijwilligersteam van De Witte Burcht, gecoördineerd door Marjan Huizinga, die de koffie, etc. verzorgen. Het jubileum werd gevierd met een feestelijk buffet, bereid door clublid Frans Van Westenbrugge.