Aannemer Joost van Heerwaarden met metselaars Lorenz de Ruyter, Stefan Witte en Peter van der Voort bij de muur aan de Maricoweg.
Aannemer Joost van Heerwaarden met metselaars Lorenz de Ruyter, Stefan Witte en Peter van der Voort bij de muur aan de Maricoweg. Foto: Gerard Timmerman

Nieuw hoofdstuk Metselbedrijf VooRuyt

Bouw- en timmerbedrijf van Heerwaarden neemt per 1 januari 2023 Metselbedrijf VooRuyt over. In de praktijk verandert er weinig. Dezelfde naam, dezelfde metselaars en hetzelfde vakmanschap. 


Metselaars Peter van der Voort en Henk de Ruyter begonnen in 1996 Metselbedrijf VooRuyt. Voor opdrachtgevers metselden ze voor nieuwbouw, verbouwingen, restauraties, onderhouds- en andere klussen. Opgaande tijden met werk in overvloed, maar ook neergaande jaren. Zoals de bankencrisis die rond 2008 begon, waardoor met name de bouwsector zwaar werd getroffen. “Toen waren we blij als de telefoon ging”, vertelt Peter. “Gelukkig wist men ons altijd te vinden en hoefden we voor werk nooit naar de overkant." Er dienden zich weer betere tijden aan, aan opdrachten ontbreekt het niet.


Lorenz, de zoon van Henk, kwam in het bedrijf. Henk ging met pensioen en inmiddels heeft de derde generatie De Ruyter zich aangediend. Jelmer begon als leerling en draait nu bijna volwaardig mee. Ook Stefan Witte metselt alweer geruime tijd mee. Peter, Lorenz en Stefan zijn alle drie firmant. Wendy, de echtgenote van Peter, doet de administratie.

Aan hun metselwerk is niet te ontkomen. Midden op de Groeneplaats metselden ze bijvoorbeeld de nieuwbouw en een stukje verderop het appartementengebouw aan de Warmoesstraat, achter Moerbeek. In de Kantoorstraat metselen ze nu de winkels en appartementen op de plek van de Jelleboog. Ook werkten ze mee aan de restauratie van de toren van De Burght.

Zo werkten ze samen met veel aannemers, zoals met Bouw- en Timmerbedrijf Van Heerwaarden. Joost: “Toen ik als leerling timmerman begon bij Bouwbedrijf Visser, die toen de derde fase van De Mars bouwde, deed VooRuyt daar het metselwerk. Toen al raakte ik onder de indruk van hun vakmanschap. Ook in de tijd erna bleven we elkaar tegenkomen in het werk. Het zijn vakkundige en veelzijdige metselaars aan wie je elk soort metselwerk kunt toevertrouwen. Nieuwbouw, verbouw, restauratie, voegwerk en noem maar op. Ze leveren kwaliteit, een vertrouwd adres voor uiteenlopende klussen. Daardoor worden ze gevraagd door allerlei opdrachtgevers, van aannemer tot particulier.”


“Als bouw- en timmerbedrijf doen wij ook bijzondere klussen met speciaal metselwerk en werken veel samen met VooRuyt. Wij doen de maatvoering, de metselaars komen er achteraan. Er zijn tegenwoordig weinig metselaars, maar ze zijn wel heel hard nodig. We kennen elkaar al zó lang en hebben altijd een goede klik gehad. Als ik op metselgebied een probleem tegenkom waar ik niet uit kom, dan bel ik Peter. Hij komt altijd met een goede oplossing. Voor vaklieden zoals hij, net zoals de mensen die hier werken, heb ik groot ontzag. Vakmanschap staat bij ons hoog in het vaandel.”

Zoals wij als aannemer gebaat zijn bij dit metselbedrijf, zo is de continuïteit belangrijk voor het hele eiland. Ik ben heel blij dat we tot elkaar zijn gekomen.” Peter: “Het is tijd voor nieuwe inzichten en energie. Dat versterkt ons.”


Intern de nodige veranderingen, in de praktijk verandert er niet zo veel. De naam VooRuyt blijft ongewijzigd, dezelfde metselaars werken er (ook Peter) en ze zijn bereikbaar onder hetzelfde telefoonnummer. Aangestuurd vanuit Bouw- en Timmerbedrijf Van Heerwaarden aan de Maricoweg, al geruime tijd de uitvalsbasis van VooRuyt.