Als het aan college ligt, is glamping straks niet meer toegestaan op boerencampings. Op kampeerterreinen, zoals hier, blijft glamping wel toegestaan.
Als het aan college ligt, is glamping straks niet meer toegestaan op boerencampings. Op kampeerterreinen, zoals hier, blijft glamping wel toegestaan. Foto: Gerard Timmerman

Eerste nieuwe regels toerisme mogelijk al in januari van kracht

Algemeen

Door ‘de mate van voorzienbaarheid’ acht wethouder Rikus Kieft de kans van slagen voor de nieuwe regels voor logies met ontbijt juridisch haalbaar. Het college heeft zich volgens Kieft goed juridisch laten adviseren, maar snapt dat de kans zeer groot is dat er b&b-eigenaren die nadeel ondervinden van de nieuwe regels naar de rechter stappen.

Het college plaatse deze week het ‘Voorstel paraplubestemmingsplan’ op website. Dat gaat over tal van veranderingen binnen de toeristische sector. Dit heeft onder meer betrekking op stolpenregelingen, kamperen bij de boer, kampeerterreinen en bestaande regelingen als de ‘ruimte voor ruimte-regeling’. 

Als de gemeenteraad in december instemt met de plannen van het college, betekent het dat de eerste veranderingen al merkbaar zijn per 25 januari 2023. Dan zijn ‘een pipowagen’, tenthuis (hieronder valt ook een glampingtent), en een stacaravan/ chalet niet meer toegestaan op een boerencamping’. Dit kan tot problemen leiden met al gedane boekingen voor komend jaar. Daar tegenover staat dat kampeermiddelen het hele seizoen mogen blijven staan, ..