Uitsnede uit kaart van 1552 van Jan van Scorel. Rechts
Uitsnede uit kaart van 1552 van Jan van Scorel. Rechts Collectie Zijper Museum

Over eerste Nederlandse badgast en geliefde nonnen die parttime ook moeder waren

Op! Texelbewoner!
Geen avond ooit schooner;
't Loopt alles ons mee.
Op! jeugdige knapen!
De zon wil gaan slapen;
Komt! baadt u in zee!


Eerste couplet van het gedicht "Het baden in zee" van Pieter Leonard van de Kasteele, de jurist, dichter en patriot die in 1790 bij een bezoek aan Texel in het Eierlandsche Gat ging zwemmen. "Voor die tijd heel gewaagd, ook omdat hij, vroom als hij was, naakt te water ging. Daarmee was hij de eerste Nederlandse badgast én nudist", vertelt Lodewijk Dros. Aart van der Brink heeft het gedicht op muziek gezet en brengt de ballade ten gehore tijdens de voorstelling "Luustere, kieke, singe en skròònze” op zaterdag 19 november in de Maartenskerk Texel in Oosterend. 

Een avond met historisch "nieuws" en wetenswaardigheden over Texel, nostalgie, muziek en historische gerechten van het eiland. Gepresenteerd door twee geboren Texelaars die al jong het eiland verlieten, maar altijd een band met Texel hielden en bij wie het gevoel van heimwee geregeld opspeelt. Maar die het eiland ook hebben zien veranderen. 

Lodewijk: "Mijn voorgeslacht is voor de helft visser en voor de andere helft boer. Op dat gebied zijn we veel kwijt geraakt. Maar ook met ons dialect. Al jong heb ik de taal moeten afleren. In de kerk, op school, als je naar de dokter ging, dan werd je geacht netjes te praten.
Aart en ik gaan kijken of we die identiteit terug kunnen halen. De taal, met muziek en Texel heeft ook een culinaire traditie. Bier en eten. Daar laten we de mensen van proeven."

Aart zingt het lied over de nonnen van de Hogeberg. "Er stond daar ooit een kapel. De nonnen (begijnen) waren fantastische vrouwen, geliefd door de Texelse bevolking. Sociale voorzieningen had je niet, zij zorgden dat armen te eten en te drinken kregen. De nonnen raakten van het eiland af, maar twee (Anna en Marieken) keerden met een smoesje terug. De echte reden was dat ze kinderen hadden. Dat is natuurlijk niet volgens de regels van het klooster. Ze waren parttime non en moeder. De pater van de overkant kwam naar Texel om de nonnen op te halen. Maar Texelaars molesteerden de pater. "Handen af van onze nonnen!" 

Georganiseerd door Stichting Vrienden van de Maartenskerk. Aanvang 20:00 uur, inloop met koffie/thee vanaf 19:30 uur. Entree: €12,50 verkoop bij de ingang van de kerk, in de voorverkoop bij Slagerij Rob Maas en Het Open Boek. In de pauze gratis frisdrankje/hapje. De opbrengst komt geheel ten goede aan de stichting.

Afbeelding