Elektriciteitsnetwerk rondom Den Hoorn begint overbelast te raken

Het elektriciteitsnet op het zuidwestelijk deel van Texel rondom Den Hoorn heeft zijn maximale capaciteit bereikt.

Dat heeft netbeheerder Liander donderdag laten weten. De netbeheerder zegt nieuwe grootverbruikers van elektriciteit en grootverbuikers die meer elektriciteit willen afnemen niet meer in hun behoefte te kunnen voorzien. "Dit geldt ook voor nieuwe grote producenten van wind- of zonnestroom en producenten die meer willen opwekken dan hun contract nu toelaat."  

Bedrijven die zich op het zuidwestelijk deel willen vestigen of bestaande bedrijven die extra elektrisch vermogen willen, worden volgens Liander op een wachtlijst geplaatst. De netbeheerder kan deze ondernemers naar eigen zeggen pas helpen als het elektriciteitsnet is uitgebreid. 

Volgens de netbeheerder is uitbreiding en verzwaring van elektriciteitskabels nodig om de problemen op te lossen. "Dit is naar verwachting eind 2026 gereed." Eerder werd al duidelijk dat de stroomvoorziening op het noordelijk deel van het eiland een probleem aan het worden is. Liander heeft plannen om nabij het vliegveld een nieuw elektriciteitsstation te bouwen om de stroomvoorziening naar het noorden te versterken. "Hier is de maximale capaciteit van het elektriciteitsnet al eerder bereikt." Nederland heeft volgens Liander een van de betrouwbaarste elektriciteitsnetten ter de wereld, maar de capaciteit kan de huidige ontwikkelingen niet bijhouden. "Dat komt door van de snelgroeiende economie, de digitalisering, het in recordtempo bouwen van huizen en het verduurzamen van de energievoorziening en elektriciteitsproductie."