Ontmanteling van chalets op De Driehoek in juli.
Ontmanteling van chalets op De Driehoek in juli. Foto: Miriam Doesburg

Chalethouders naar Rijdende Rechter

Eigenaars van de vier overgebleven chalets die het eind van het jaar op De Driehoek het veld moeten ruimen hebben nog geen vervangende plek gevonden. Ze vragen de Rijdende Rechter een oordeel te vellen. 

Op zoek naar een alternatieve plek kwamen meerdere opties voorbij, een terrein aan de Vuurtorenweg en bij Van Asselt in De Koog. De plaatsen zijn klaar, alleen ging de raad niet in het voorstel mee omdat de benodigde bedden op dat terrein ontbreken en verplaatsing niet meer tot de mogelijkheden hoort. Ook als “uitstervingsbeleid” kreeg het geen steun. De chalethouders ervaren de gang van zaken als onrecht.  En ook hebben ze geen goed woord over voor de wijze waarop wethouder Cees Hooijschuur uitvoering zou hebben gegeven aan de “belofte” om te vragen of De Krim iets kon betekenen voor de chalethouders. Hoe dan ook, wel vruchteloos, ook daar kunnen ze niet terecht.

Wethouder Kieft, die zich als raadslid sterk heeft gemaakt voor de chalethouders, herkent zich niet in de verwijten. “We hebben alles gedaan wat binnen onze mogelijkheden lag, maar dit is privaatrechtelijk, daar gaat de gemeente niet over.” Als de gemeente wordt benaderd door de Rijdende Rechter om te oordelen, dan staat Kieft daar overigens wel voor open. De kwestie maakt de machteloosheid van de gemeente pijnlijk duidelijk. Ook bij het college, dat steun heeft gekregen van de raad om te kijken hoe herhaling kan worden voorkomen. De raad maakt €20.000,- vrij om te kijken welke mogelijkheden de gemeente heeft om meer grip te krijgen op ontwikkelingen in het toerisme en de gevolgen daarvan meer ten goede te laten komen aan de Texelse samenleving. 

"Dit gaat over eigenaarschap, sturen op kwaliteit maar ook over bijvoorbeeld een Texels investeringsfonds en begeleiding van ondernemers die willen stoppen en/of verkopen."