Dirk Breedveld werd woensdagavond in de raadzaal beëdigd als nieuw commissielid voor de PvdA.
Dirk Breedveld werd woensdagavond in de raadzaal beëdigd als nieuw commissielid voor de PvdA. Foto: Jeroen van Hattum

"Fles wijn dat er volgend jaar nog meer ligt"

Het was op een gegeven moment een wat opmerkelijke gewaarwording tijdens de raadsvergadering over de gemeentelijke begroting die voor 2023 is opgesteld.

Het college van Texels Belang, PvdA en GroenLinks dat na de gemeenteraadsverkiezingen in het zadel kwam, blaakt van de ambities voor de komende jaren. Er is voor het eerst zelfs een uitvoeringsprogramma waarin voor de komende vier jaar op een rij is gezet wat wanneer wordt opgepakt, zodat het college ook overal aan kan toekomen. Aan de andere kant klonk woensdagavond echter ook meermalen tussen de regels door dat het krap kan zijn met de bezetting van het ambtelijk apparaat en dat werkzaamheden wel uitvoerbaar moeten blijven.


Het was een gegeven dat op het eind van de begrotingsbehandeling werd aangekaart door oppositiepartij VVD. Raadslid Nick Ran zei dat bij 38 procent van de voornemens en voorstellen waar de raad woensdagavond mee akkoord ging externe partijen betrokken zijn om zaken voor elkaar te krijgen. Hij verwees naar 18 voorstellen die zijn doorgeschoven naar volgend jaar en zei er een goede fles wijn op te willen inzetten dat daar volgend jaar nog wel tien voorstellen bij zijn gekomen. 


De VVD'er wees er ook op dat er momenteel zeven miljoen uit de algemene reserves wordt gehaald en hij vroeg zijn collegeraadsleden nog eens goed na te denken over eerder geuite voornemens dat de lokale lasten alleen trendmatig zouden worden verhoogd. Tijdens de begrotingsraad werden onder meer besluiten genomen over de Onroerend Zaak Belasting, afvalstoffenheffing en de rioolbelasting. De laatste gaat iets omlaag (naar €284,66 per perceel in 2023), afvalstoffenheffing voor huishouders op Texel gaat omhoog en de opbrengst van de Onroerend Zaak Belasting moet in 2023 trendmatig 3 procent meer zijn dan in 2022.


De PvdA kreeg het tijdens de vergadering gedaan dat het college de uitvoering van de tweede fase van de nieuwbouw op de Groeneplaats iets naar voren haalt in de planning. Wethouder Remko van de Belt zegde toe in het vierde kwartaal van 2023 een bijeenkomst te houden om de zaken weer op een rij te zetten. 


De PvdA had al een serie voorwaarden voor de tweede fase op papier gezet, maar raadslid Eric Hercules was bereid om die los te laten, wat het college ruimte bood om de tweede fase wat naar voren te halen. D66 en Texels Belang kregen het voor elkaar dat de publieksbalie in het gemeentehuis de komende drie jaar minstens twee dagen per week wordt opengesteld zonder dat er van tevoren een afspraak hoeft te worden gemaakt. Burgemeester Michiel Uitdehaag zegde toe om te kijken of dat lukt binnen de bestaande formatie, zodat er geen extra geld voor de verruimde openstelling van de balie nodig is.


De VVD kwam met voorstellen om te onderzoeken of er mogelijk huizen kunnen worden gebouwd op de Nikadel met daaronder verdiept parkeren en wilde - samen met D66 - de budgetten voor de aanleg van graskeien verhogen. Het voorstel voor de huizen werd later ingetrokken en bij de graskeien was er geen steun van de meerderheid in de raad. Wethouder Hooijschuur raadde het aanleggen van extra graskeien ook af. "Als we dat gaan uitwerken, zitten we echt aan onze taks." 


Astrid van de Wetering (D66) had een plan om de 'vergeten hoek' in het dorp (de open ruimte nabij Voordeelland en De Oude Vismarkt) fraaier te maken. Het terrein is niet in handen van de gemeente, maar volgens Van de Wetering kan het terrein met wat groen al mooier worden. Ze trok het voorstel uiteindelijk weer in nadat wethouder Cees Hooijschuur had toegezegd met de terreineigenaar te gaan praten.